Потърсете в сайта

МЛАДЕЖИ СЕ ОБУЧАВАХА КАК ДА НЕ РОБУВАТ НА СТЕРЕОТИПИТЕ, НАЛАГАНИ ОТ МЕДИИТЕ

14.09.2020 09:07

    В периода 8-11 септември 2020г. Младежки информационен център - Карлово проведе изнесено обучение за младежи на открито, по темата за борба със стереотипите за красота и стереотипите по пол, налагани от медиите.
   Обучението е част от проект „RANSOM”, финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа. Името на проекта идва от високата цена („откуп“), която плащат младите хора, а и не само младите, робувайки на стереотипи за красота или стереотипи по пол.
    По време на обучението младежите влизаха в ролите на жените и мъжете, дискутираха имат ли равни права в обществото; еднакво ли са представяни в медиите и до какво водят стереотипите за красота, налагани от реклами, поп, инстаграм и други популярни личности. Засегнати бяха и теми за правата на човека, речта на омразата, фалшивите новини, неравния старт, които имат различни групи в обществото, толерантност към различните и насърчаване на младежкия активизъм по темата с планиране на бъдещи инициативи и проекти.
   Част от проекта бе и специална мисия, в която младежите трябваше да разговарят по темата с жители на общината и да ги помолят да оставят послание към младите хора. Благодарим на всички откликнали и дали ценни съвети към младите.
   Предстоят кампании в училищата от общините Карлово и Сопот, за да се насърчи критичното мислене на повече млади хора, които да не робуват на стереотипи, а да бъдат себе си и да имат свободата да развиват своя потенциал. До края на годината младежите ще организират и флашмобове в градовете от Розовата долина от Клисура през Хисар, Сопот и Карлово до Казанлък, за да сензитират повече хора по темата.
   Обучението се проведе при спазване на мерки за безопасност с ежедневно измерване температурата на участниците, осигурени маски и дезинфектанти, като дори младежите си направиха маски с името RANSOM за спомен и да им напомня за посланията на проекта.
 
Източник: Младежки информационен център - Карлово

Времето в Карлово