Потърсете в сайта
Старинно Карлово
Енергиина ефективност
Новини
Фестивалът на етерично-маслените култури: традиции, фолклор и аромат на лавандула
27.06.2020

          С ритуал „Жънене на лавандула“ край Карлово на 27 юни започна вторият ден от Шестия фестивал на етерично-маслените култури. Звън на кукерски чанове огласи лавандуловото поле, в което се събраха десетки български и чуждестранни туристи.
         Магията на билките и етерично-маслените култури се пренесе в комплекс „Старинно Карлово“. Пред Бухаловия хан гостите бяха посрещнати с хляб и сол – по стар български обичай. Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев и секретарят Стефан Стефанов, Феята на лавандулата Цвета Шаламанова и Царицата на розата Яна Цветкова приветстваха дошлите на празника. Всички дълго аплодираха изпълненията на народната певица Владислава Христозова и обредните танци на женски фолклорни формации „Тракийка“ от град Баня и „Старопланинска китка“ от квартал Сушица.
         Направена бе демонстрация на лавандуловарене, сръчни домакини показаха своите обредни хлябове, а деца от общината се включиха в инициативата „Месим, за да се смесим“ на сдружение „Млади, активни, креативни“ от карловското село Куртово.

8:15-12:15/ 13:00-17:00