Потърсете в сайта
Старинно Карлово
Енергиина ефективност
Новини
Ученици от СУ „Васил Левски“ проведоха открит урок „Памет за родния град“
13.02.2020

      Ученици от 10 клас в карловското СУ „Васил Левски“ и техният преподавател по история Георги Белчев проведоха тематичен открит урок „Памет за родния град“ на 13 февруари.
      Във възрожденската атмосфера на общинския Исторически музей, младите хора представиха своя издирвателски труд в разделите „Карлово през Възраждането“, „Градът в настоящето“ и „Паметта за Апостола“. Момичетата и момчетата разказаха за дарителската дейност на братята Евлогий и Христо Георгиеви, за изтъкнатите карловски възрожденци Райно Попович, Теофан Райнов, Брайко Хаджигенов и др.; представиха съвременната гордост на града и региона – маслодайната роза, забележителностите – паметникът и родната къща на Васил Левски, православните храмове „Света Богородица“ и „Свети Николай“, най-старата сграда на Балканите Куршум джамия, къщите в комплекс „Старинно Карлово“, Яйцето на историята в парк „Стадиона“, паметникът на Евлогий и Христо Георгиеви; видни личности от нашето съвремие, родени в града на Апостола. В третия етап от урока учениците припомниха живота и делото на Васил Левски.
       Откритият урок да бъде само началото на мащабна издирвателска работа от младите хора, пожела Мариана Манчева - директор на СУ „Васил Левски“.
      Петя Найденова – директор дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Карлово, поздрави десетокласниците за положения труд и умението да го представят пред аудитория. От името на кмета д-р Емил Кабаиванов тя пожела на възпитаниците на училището да се гордеят, помнят и съхраняват заветите на Апостола на свободата.
      С думи на благодарност към представеното от учениците и техния преподавател се обърна и директорът на музея Мария Деянова.
      „Памет за родния град“ е част от програмата по повод възпоменателното отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски.

8:15-12:15/ 13:00-17:00