Потърсете в сайта

Художникът Иван Кънев показва своите „Вълнения от Балканите“ в Карлово

Дата на публикуване: 30.05.2024 09:15
   Изложба-живопис „Вълнения от Балканите“ на художника Иван Кънев ще бъде официално открита на 4 юни /вторник/ в 17:30 ч. в Общинската художествена галерия в Карлово.
   Експозицията е събитие, отразяващо великолепието и разнообразието на живота чрез живопис. Балканите вдъхновяват автора да изрази хармонията от магичните и величествените пейзажи, цветната флора и сочните плодове. Всяко произведение разказва история за провокацията на устрема, баланса, развитието и покоя. Всяка картина е покана за духовно пътешествие.
   „Балкански принцеси“, „Мир във върховете“, „В светлина и сянка“, „Балкански вкус“, „С вкус на сини нюанси“, „Есенно богатство“, „Ново начало“, „Жажда“ са част от заглавията на живописните платна.
   Инж. Иван Кънев започва артистичната си кариера в края на 60-те години на XX век с художествено оформление на тъкани. През 70-те години разгръща дейността си в областта на плаката, а в периода 1972-1977 ръководи секция „Изобразително изкуство”, докато завършва магистърската си специалност като инженер-химик. Като ръководител на различни артистични проекти се изявява и през целия си професионален път до сега. През 80-те години развива дейността си в сферата на приложното изкуство - основно чрез дърворезба, работа с кожи и смесени техники. През 90-те години надгражда опита си, впускайки се в бижутерството, като междувременно придобива и квалификация „Бижутер”, работейки основно със злато и сребро, скъпоценни и полускъпоценни камъни, кожи, емайл и синтетични материали. До 2007 г. реализира едва шест самостоятелни изложби в страната, но участията му в общи изложби са над 40 само за последното десетилетие.
   В многообразието на работата си, Иван Кънев се отличава със своята слънчева живопис, изящна графика и подчертано позитивна символика на образите и посланията в произведенията си.
   Картините му са оценени както в България, така и в Европа, Австралия, Азия и Северна Америка.

Галерия