Потърсете в сайта
Старинно Карлово
Енергиина ефективност
Харесва ли Ви новата визия на сайта на община Карлово?
Новини
Откриха фотодокументална изложба, посветена на дарителите в Карлово
10.06.2019

     В Исторически музей Карлово откриха фотодокументална изложба „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“, посветена на забележителни личности и родове в историята на града, чиито дарения са допринесли за развитието и напредъка на родния град.  Директорът на музея Мария Деянова запозна присъстващите с тематичната експозиция, която показва оригинални документи, топографии и фотоси, съхранявани във фонда на музея. Изложбата представя най-големите карловски дарители  - братя Евлогий и Христо Георгиеви, предоставили само за родния си град над 2 милиона стари лева; братя Лазарови, дарили Лазаровото училище и доброволно отстъпили част от своето наследство в негова полза; деятелките на Женско дружество „Възпитание“, които даряват средства за построяването на девическо училище и го поддържат дълги години след това; фамилията Пулиеви и други забележителни личности, допринесли за опазването на културно-историческото наследство, духовното развитие, напредъка и  просперитета на Карлово.
    На откриването на изложбата присъстваха заместник-кметът Стойо Карагенски, директорът на НМ „Васил Левски“ Дора Чаушева, общински съветници, карловски общественици.
    Изложбата „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“ е  част от програмата на Националния инициативен комитет за честване на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев.