Потърсете в сайта

Кметът на община Карлово и посланикът на Русия в България откриха паметна плоча в град Баня

Дата на публикуване: 20.10.2021 15:55
    Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова откриха паметна плоча в гр. Баня, която е израз на заслужена почит към саможертвата на седем съветски войници от Трети украински фронт. По време на Втората световна война те са били настанени във военен лазарет именно в град Баня, но губят битката със смъртта.
   Идеята за създаването на тази паметна плоча датира от 2018 г. и е съвместна инициатива на община Карлово и посолството на Русия в България. Нейната реализация днес се осъществи благодарение на дарителския жест на г-н Христо Барутчиев и любезното съдействие на Виталий Зелински – I-ви секретар на посолството на Русия.
   В своето слово д-р Емил Кабаиванов каза: „…Поклон пред загиналите! Да пазим паметта и нашето уважение към хората, дали живота си във Втората световна война. И още веднъж уважение и респект към посолството на Руската федерация, които направиха всичко възможно днес да бъдем тук заедно и да почетем паметта на загиналите съветски войници.“
   Заупокойна молитва в памет на загиналите воини бе отслужена от Негово благоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на карловска духовна околия, след което бяха поднесени венци и цветя.
   На събитието присъстваха още военен, военновъздушен и военноморски аташе - Вадим Бажанов, Съветник на посланика – Филип Воскресенский, дарителят на паметната плоча – Христо Барутчиев, инициаторът за нейното възстановяване – Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово – Стефан Стефанов, кметът на град Баня – Стамен Гешев, представители на общинска организация „Васил Левски“ на СОСЗР, жители и гости на града.
 

Галерия