Потърсете в сайта
Старинно Карлово
Енергиина ефективност
Харесва ли Ви новата визия на сайта на община Карлово?
Новини
ТРАДИЦИОННИ ДНИ НА ОПЕРНОТО ИЗКУСТВО В КАРЛОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2018
14.09.2018

   И тази есен Вероник Стеено, Община Карлово и Народно читалище „Васил Левски-1861г.” организират провеждането на поредните музикални фестивални дни „Розата на Евтерпа в Карлово”. Проявата започна на 10 септември с традиционна изложба в Градската художествена галерия. Тази година тя е в памет на известния български тенор Огнян Николов и е дело на Вероник Стеено. В цялостния си вид изложбата представлява 40 колажирани табла от писма на Огнян Николов и програми от негови концерти и спектакли. Всички те са създадени и изработени от Вероник Стеено. Да засвидетелстват своята признателност към изпълнителското изкуство на певеца в нашия град пристигнаха г-жа Виолета Павлова, негов вокален педагог, която формира творческия му път и предостави писмата и материалите, както и проф. Ивелина Иванчева, пианист и верен съратник на Николов. При откриване на изложбата присъства и зам. кметът на Община Карлово Антон Минев. Гиргина Гиргинова, носител на Първа награда от конкурса „Розата на Евтерпа в Карлово” през 2013 година за изпълнение на барокова музика, в съпровод на пиано от проф. Иванчева, изпълни няколко произведения от българската класика.
   В дните 11 – 14 септември на сцената на Народно читалище „Васил Левски – 1861г.” се провежда майсторски клас „Принципи на бароковата интерпретация и импровизация за певци и инструменталисти индивидуално и ансамблово за професионалисти и непрофисионалисти” с водещ Йосиф Герджиков, диригент и един от малкото специалисти по барокова музика в България.
   На 15 септември от 18.30 часа, в Зрителната зала на читалището, жителите и гостите на Карлово могат да посетят гала концерта „Отворени врати за барокова музика” в изпълнение на лауреати от предишни години на международния конкурс Царица Йоана „Розата на Евтерпа в Карлово” както и намузиканти от майсторския клас.

Източник: НЧ „Васил Левски – 1861 г.“