Община Карлово

Официален сайт

Клуб „Родолюбие” бе създаден към читалище „Пробуда-1933” село Куртово

1661g
         Клуб „Родолюбие“ бе създаден към читалище „Пробуда-1933“ село Куртово, община Карлово по проект „По стъпките на Апостола“, финансиран от сдружение „Платформа Агора“. Децата и младежите, които се включиха в клуба имаха възможността, с помощта на ръководителя, сами да съберат и сортират важни дати и факти от живота на Васил Левски, които бяха включени в интерактивно табло. Таблото е изградено от дървени въртящи се кубчета, на които от едната страна е записана важна дата и година от живота на Апостола, а от другата страна е описано събитието, което се е случило тогава. Всяко едно кубче е посветено на важно събитие от живота на Васил Левски. Кубчетата са разположени по периферията на квадратно табло в хронологичен ред, според годината на събитието от живота на героя, а в центъра е поставен портрет на Апостола от едната страна, а от другата, няколко негови крилати фрази.
          Таблото е поставено на открито, достъпно място в непосредствена близост до детската площадка, за да може и по-малките деца да имат достъп до него и да учат, докато играят.
           Клубът ще продължи своята дейност, проучвайки историята, бита и традициите на родното място.

1662g

МКБППМН КАРЛОВО И МКБППМН СОПОТ ОТБЕЛЯЗАХА 1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН

1665g
          На 1 декември 2017 г. в зала „Васил Караиванов” -  Община Карлово се проведе финала на конкурс за проект на флаер или брошура на тема „СПИН И БОЛЕСТИ ПРЕДАВАНИ ПО ПОЛОВ ПЪТ”. Конкурсът бе организиран по повод Световния ден за борба срещу СПИН от МКБППМН – Карлово и МКБППМН – Сопот. Участваха 6 училища от Община Карлово: ПГИ „Тодор Влайков” – гр. клисура, ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” – гр. Карлово, ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски” – гр. Карлово, СУ „Васил Левски” – гр. Карлово, СУ „Христо Проданов” – гр. Карлово и ОУ „Райно Попович” – гр. Карлово. Те представиха 15 проекта по темата.
        Специални гости на събитието бяха представители от Асоциацията на студентите медици в Пловдив: Веселина Кънова, Атанас Учкунов, Христо Иванов, Ивайло Савов и Калина Ананиева . Те представиха презентация на тема „СПИН и болести предавани по полов път”.
Жури в състав: Вили Начева – главен експерт от РЗИ – Пловдив, Калина Ананиева и Ивайло Савов – студенти от Медицински университет оцени проектите.
Г-н Антон Минев – зам.-кмет на община Карлово и Председател на МКБППМН връчи награди и грамоти на участниците.
І награда бе присъдена на Никола Николов ХІІ кл. на  СУ „Христо Проданов” – гр. Карлово.
ІІ награда бе връчена на ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски” – гр.  Карлово – проекта е изготвен от Теодора Пръмова, Мартин Ненков, Диан Донев, Емил Стоянов и Генко Пухов.
ІІІ награда получи Георги Иванов от 7 б клас на ОУ „Райно Попович” – гр. Карлово.
Всички спечелили проекти ще бъдат отпечатани от МКБППМН – Карлово и ще бъдат предоставени за ползване от всички училища.
Журито присъди и девет поощрителни награди, на всеки участник в конкурса бе връчена и грамота за участие.

Кметът на община Карлово и служители от Общинска администрация засадиха дръвчета в парк „Водопад“

B504 

     Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и служители от Общинска администрация засадиха дръвчета в парк „Водопад“. Зелената система на парка бе попълнена с 20 броя фиданки вид - чинар, достигащи 30-50 метра височина.
     В следващите дни, при подходящо време, предстои засаждането и на още 30 броя дръвчета в зелените площи на град Карлово.
     В есенното залесяване участваха също заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски и общински съветници от ОбС Карлово.
B505

Открита бе научна конференция на тема „Васил Левски – из кривините на литературната иконография”

      1660g
      В НМ „Васил Левски” Карлово бе открита научна конференция на тема „Васил Левски – из кривините на литературната иконография”, която ще продължи и на 2 декември. Събитието е организирано съвместно с Филологически факултет ПУ „Паисий Хилендарски”.  
      Ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов приветства участниците в събитието и пожела ползотворна работа.
    „Изключително важно е, че тук има толкова млади хора, защото Вие всъщност оттук нататък поемате тази тема и отговорността за съдбините на България. Изключително важно е, че сме в града, който безспорно се вписа в националната ни памет и ще продължи да заема достойно своето място. Ние по всякакви начини ще се опитваме да присъстваме в Карлово за такива събития, защото Карлово, по този начин ще присъства в цяла България.”, каза доц. д-р Георги Вълчев заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски”.
   Конференцията ще се състои от четири заседания. Ще бъдат представени разработки като „Левски : канонизацията”, „Васил Левски в контекста на балканските освободителни движения през погледа на Гърция”, „Държавническото иконизиране на Васил Левски в англоезичната преса”, „Васил Левски – портретът”, „Биографията на Апостола от Захари Стоянов и устойчивите стериотипи в публичния образ на Васил Левски”, „Символизации на образа на Васил Левски в самосъзнанието на бесарабските българи”. Специално място в програмата е отредено и за проекта „Апостола в детските очи” на НМ „Васил Левски” и Фондация „Васил Левски”. В дискусионната маса се очаква да се включат студенти и млади научни работници.
   На събитието присъстваха Стойо Карагенски заместник-кмет на община Карлово и заместник-председател на Фондация „Васил Левски”, студенти от ПУ „Паисий Хилендарски”, научни работници и граждани.

1659g