Община Карлово

Официален сайт

,, За тебе, Апостоле"-спектакъл на ДГ ,,Първи юни" - град Карлово

114k


       В навечерието на честванията по повод 145 години от гибелта на най-свидния син на България – Васил Левски, децата от подготвителна група ,,Пъргави кончета" на ДГ ,,Първи юни"Карлово изнесоха в експозиционната зала на Национален музей ,,Васил Левски" спектакъл под наслов ,,За тебе, Апостоле".
      Бъдещите първокласници пресъздадоха сцени от живота на Апостола, и под силни аплодисменти трогнаха до сълзи учители и родители, които бяха препълнили залата.
     ,,Изключително много се гордея с вас, с това което показахте днес пред нас - Вашите учители, пред Вашите родителии пред обществеността на любимия ни град Карлово. Благодаря Ви за това, че толкова много сте научили за Апостола, за духа, който носите в себе си, за това че видяхме пламъчетата в очите ви, докато рецитирахте стихове, пяхте за него и изричахте неговите думи“, каза директорът на градината г-жа Ваня Христова. 
       Децата подготвят спектакъла от началото на годината под ръководството на старши учители Марина Караманска и Цветанка Варчева, музикален ръководител Татяна Николова, хореограф Галя Проданова.

112k   113k

115k

Златна значка с образа на Васил Левски за проф. Пламен Павлов

1426М
   Историкът, преподавател във Великотърновския университет и автор на книгата  „Левски: Другото име на свободата“ проф. Пламен Павлов получи златна значка с образа на Апостола от заместник-кметът на община Карлово Антон Минев. Професор Павлов представи своята творба пред карловската общественост в зала „Васил Караиванов“. „Много съм щастлив да бъда отново тук в Карлово“, каза професорът и благодари за поканата да бъде гост в града на Апостола. 
   „Истината е, че Васил Левски не е обикновен човек и това е разбрано от неговите съвременници. Няма втори Левски на света, той ще си остане една уникална личност сега и в годините напред“, каза проф. Павлов. На страниците на своята книга той очертава няколко основни характеристики от личността на Апостола, които повлияват върху живота му. Левски е патриот, за което голяма роля има това, че е роден в Карлово - град, в който се раждат и живеят редица големи български възрожденци. Той е бил военен, отличен стратег и организатор без аналог в нашата история, както и добре образован човек. Със своето духовно начало, като дякон, през учителстването му в с. Войнягово, до неговите забележителни мисли и писма, които пише по време на цялата си дейност, той ни показва своята богата душевност. „Левски е човекът, който трасира пътя на България към бъдещето“, каза в заключение проф. Пламен Павлов. 
  На представянето на книгата присъстваха заместник-кметовете Антон Минев, Стойо Карагенски и секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, зам.-председателят на Общинския съвет Анастасия Чолакова, директорите на НМ „Васил Левски“ – Дора Чаушева и Исторически музей Карлово – Мария Деянова, подполковник Бойко Грошев, общински съветници, карловски учители и общественици, граждани. 
  Представянето на книгата „Левски: Другото име на свободата“ е част от програмата по повод честването на 145 години от гибелта на Апостола, организирана от община Карлово със съдействието на НМ „Васил Левски“, 61-ва Стрямска механизирана бригада, НЧ „Васил Левски – 1861“ и фондация „Васил Левски“.

1427М

1428М

1429М

Литературна вечер „АПОСТОЛА…….“

B528 

     Литературна вечер „АПОСТОЛА…….“ на ученици от СУ „Васил Левски“, посветена на възпоменателното отбелязване на 145-годишнина от гибелта на Васил Левски, се състоя в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово.
     Възпитаници на СУ „Васил Левски“ град Карлово прочетоха свои творби от различни жанрове, посветени на Апостола на Българската свобода. Директорът на училището Мариана Манчева награди младите творци с книгата „Откровения“, която се издава от карловското училище и в нея са публикувани литературни творби на ученици.
    За най-добро есе бе избрана творбата на Елена Генчева от 11 а клас. Тя  получи парична награда от професор Иван Гаврилов, приятел на училището и носител на Наградата на Карлово за 2015 г. Ученичката ще прочете своето произведение на 19 февруари от 11:00 часа на възпоменателния митинг-поклонение на площад “Васил Левски” в Карлово.
     В литературната вечер взе участие писателят Желяз Кондев, който е автор на книгата „Апостолът на българите“. Първите два тома на трилогията представи доц. д-р Петър Ненков. Според него: „Желяз Кондев е първият български писател, който описва в художествена книга детството, юношеските и ученическите години на младия Васил Иванов Кунчев…“
     На литературната вечер присъстваха директорът на дирекция „Хуманитарни и дейности“ при община Карлово – Петя Найденова, подполковник Бойко Грошев, представители на институции, учители, ученици и граждани.       

B527

Ученици от СУ "Васил Левски" представиха урок по родолюбие

111k

       По повод патронния празник на училището и 145 години от гибелта на Васил Левски, учениците от начален курс проведоха урок по родолюбие в зала "Васил Караиванов" на община Карлово. Най-малките възпитаници на училище СУ „Васил Левски“ представиха изключително вълнуващ спектакъл на тема :"Той крачи още по земята". Децата зарадваха всички присъстващи със своите танцови и музикални изпълнения.

Стоян Райчевски представи книгата си „България под комунистическия режим 1944 – 1989“ в Карлово

1424М
    Книгата „България под комунистическия режим 1944-1989“ бе представена от нейния автор Стоян Райчевски в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово. В изданието са представени интересни факти и събития от комунистическия режим в България, фотоси и документи от този период. Чрез научен подход и анализ на събитията авторът е показал как под спокойната повърхност на ежедневието е имало друг свят на репресии, преследване, убийства и терор. В представянето на книгата участие взе и нейният редактор Фанна Коларова. Стоян Райчевски благодари на ръководството на община Карлово за поканата и възможността неговият труд да бъде показан пред карловската публика. Книгата „България под комунистическия режим 1944-1989“ е издадена на немски и български език с помощта на фондация „Конрад Аденауер“. 
   Стоян Райчевски е български общественик, публицист, политик, историк и етнограф роден в Бургас. Завършил немска и българска филология в Софийския университет, народен представител в 36, 37 и 38-то Народно събрание от СДС. Член на Демократическата партия. На представянето на книгата присъстваха заместник-кметът Антон Минев, заместник-председателят на Общинския съвет Анастасия Чолакова, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов и граждани.

1425М