Община Карлово

Официален сайт

Изграждането на „Якото място в Карлово“ отличено в конкурс за най-добра доброволческа инициатива

1367М
   По повод  Международният ден на доброволеца(5 декември) местното сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, управляващо Младежкия информационен център в Карлово получи признание за 10-годишната си работа в сферата на младежката дейност и насърчаване на младежкото доброволчество. С над 150 международни проекта по програмата, 11 проекта по Европейска доброволческа служба и различни кампании и инициативи на местно ниво сдружението е сред най-активните младежки организации в страната. 
   На валоризационната конференция на програма „Еразъм+“ сдружението бе сред петте организации за цяла България получили признание и награди за работата си с младежи-доброволци. За конкурса „Най-добра доброволческа инициатива“ тази година сдружението кандидатства с инициативата за изграждане на „Якото място в Карлово“ в Парк „Войнишката майка“ –инициатива, която стана възможна благодарение на проекта на сдружение „БГ Бъди активен“, но и основно на доброволческия труд и ентусиазъм на всички, активно включили се в обновяването на парка - деца, младежи и граждани. 
   „Признанието ни ангажира и мотивира, като Младежки информационен център и Евродеск точка, да продължим да предоставяме възможности за активно младежко включване в местни, национални и международни проекти, за да допринасяме както за личностното израстване на доброволците, така и за подобряване средата на живот за цялата местна общност. Предметните награди, които получихме ще допринесат за подобряване работата по проекти на организацията: магнитна дъска за планиране на нови проекти, професионален фотоапарат за по-добра визуализация на инициативите и проектите ни, пътнически сак за още много международни проекти по програма "Еразъм+" и зарядно, за да се презареждаме с нови сили, идеи и емоции.“, споделя ръководителя на организацията Цветина Захарлиева. 
   Организацията подготвя доброволческо парти за всички свои активни младежи - доброволци, но преди това ги чака още една доброволческа акция, насочена към децата на Община Карлово. Очаквайте повече информация за инициативата „От младежите за децата на Община Карлово“ скоро.
Източник: СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“    
1368М 1369М

Открита бе изложба на Станимир Видев и приятели в Общинска Художествена галерия Карлово

        1666g
      Художникът Станимир Видев финализира тържествата по случай своята шестдесет годишнина с изложба живопис, която вчера бе открита в Общинска Художествена Галерия Карлово /ОХГ/. Известният български художник бе избрал ОХГ Карлово, за да отдаде своята почит към родното си място гр. Баня. За да бъде празникът още по-вълнуващ, творецът бе поканил и своите близки приятели и колеги Георги Щърбев, Здравка Василева, Веселин Узунов, Емил Атанасов и Ненко Чанев.
   Директорът на ОХГ Димитър Рашков откри изложбата и пожела на  Видев още много години да ни радва и зарежда със своите прекрасни творби.
    „..Това е една изложба, която е събрала творбите на художници с различен почерк и силна индивидуалност. С тях ме свързва многогодишно приятелство, което не се осланя единствено на творческа, но и на духовна връзка”, каза Видев, който е и куратор на експозицията.
      Станимир Видев е член на СБХ и на Общество на художниците към фондация „Филипополис”. Двукратен носител е на наградата „Пловдив – 1997 и 2007 г.”, на Националната награда „Васил Левски” за 1987г., двукратен носител е на Наградата за живопис на Дружеството на пловдивските художници и мн.др. Творбите на Видев присъстват в една от най-известните и богати колекции – тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен.
     На изложбата присъстваха граждани, гости и приятели на творците от цялата страна.
Гласувайте за Община Карлово

      1366M
   За втора поредна година Община Карлово участва в годишните награди на Министерството на туризма в категорията „ОБЩИНА НА 2017 ГОДИНА ЗА КУЛТУРНО – ИСТОРИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ“. 
    На 12 декември ще се състои официалната церемония по връчване на Годишните награди в туризма. До тогава, всеки който желае да даде своя глас за Община Карлово може да го направи на по-долу изписания линк.


Грейнаха светлините на коледната елха и празничната украса в Карлово

B508 

     Грейнаха светлините на коледната елха и празничната украса в Карлово. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, Царицата на розитеза 2017 г. - Христина Караколева и много жители на града отброиха 8-те секунди до мига, в който коледното дръвче грейна на площад „20-ти юли“ в Карлово. Д-р Кабаиванов пожела на жителите на общината да посрещнат с добро настроение Рождество Христово и Нова година, да има мир и спокойствие за всички, здраве и повече добри неща да се случват във всяко семейство.
     В празничната програма взеха участие военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, ученици от „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Карлово, вокална група „КарлоВойс“, мажоретен състав от СУ "Васил Левски" и огнено шоу „F4“ от град Бургас.
       Вечерта се превърна в истински празник, след като небето бе озарено от фойерверки.
      Кметът на община Карлово покани всички деца и техните родители на 15-ти декември, когато от 16.00 часа на площад „20-ти юли“ ще бъде посрещнат Дядо Коледа.
    На празника присъстваха още заместник-кметовете на община Карлово – Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово – Стефан Стефанов, земестник-председателят на ОбС Карлово – Анастасия Чолакова, заместник-командирът по логистичното осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада – полковник Костадин Добрев, много жители на града.
B509

Уникална изложба в Археологическия музей представя златни и сребърни монети от Карлово

B506 

     На 04.12.2017 г.  по случай 135 години от създаването на Регионален археологически музей – Пловдив беше открита изложба „Монетно златно съкровище от Карлово”. Изложбата беше открита от заместник-министъра на културата – г-жа Амелия Гешева, инж. Иван Тотев – кмет на община Пловдив, г-жа Савина Петкова – председател на Общински съвет – Пловдив и д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово.
      Златните емисии са произведени в периода между 1833 и 1912 г., а сребърните - от 1894 да 1915 г. Монетите са открити при изкопни дейности заради строежа на новия Дом на техниката в Карлово от работниците Костадин Денчев и Петър Милев, разказа кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Съкровището първоначално се съхранява в местния трезор на БНБ, после - в Историческия музей и след няколко години е предадено в МВР Карлово, където се пази до 2012 г.


B507