Община Карлово

Официален сайт

Започват проверки за спазване изискванията за отглеждане на домашни кучета

     Във връзка с постъпило до община Карлово разпореждане на Районна прокуратура Карлово с вх. № 11-00-94/07.02.2018 г. общинска администрация Карлово започва извършването на проверки за спазване изискванията за отглеждане на домашни кучета регламентирани в ЗВМД и местната нормативна уредба от собствениците им, а именно:
     Собствениците на кучета са длъжни:
     - да ги регистрират в община Карлово, непосредствено след придобиването им;
     - да вземат мерки животните да не създават опасност за хора или други животни;
    - при извеждането на кучетата да носят в себе си ветеринарномедицинският паспорт и регистрационен талон и да го представят за проверка на контролните органи;
     - да извеждат кучетата с повод, а агресивните кучета и с намордник;
     - да не въвеждат кучетата в детски площадки, закрити обществени сгради, заведения за обществено хранене, магазини, аптеки, лечебни и учебни заведения и прилежащите им дворове.
     При установяване на нарушения на собствениците ще бъдат съставяни актове от звено „Инспекторат“ при Община Карлово.
    Управителите на сгради в режим на етажна собственост е необходимо да предоставят на общинска администрация актуална информация за вписаните кучета в книгата на етажната собственост по реда на чл.7, ал.6 от ЗУЕС, изпълнявайки задълженията си по чл.23 ал.1 т.9, а именно: да предоставят в 30-дневен срок от вписването, информацията за вписаните кучета в книгата на етажната собственост на съответната областна дирекция по безопасност на храните и на общината.
    За неизпълнение на задълженията си по ЗУЕС управителите на сгради в режим на етажна собственост носят административно наказателна отговорност, като се наказват с глоба от 300 до 1000 лв.
    Отдел „Природни ресурси, екология и земеделие“
     21.02.2018 г.

Национален конкурс за млади изпълнители "Песенна палитра 2018" - Карлово

1437M
НАД 300 ТАЛАНТИВИ ДЕЦА ЩЕ УЧАСТВАТ
В "ПЕСЕННА ПАЛИТРА 2018" - КАРЛОВО
Община Карлово, Народно читалище "Васил Левски-1861г.",
СУ "Васил Левски" и Военен клуб - Карлово
ОРГАНИЗИРАТ ЧЕТВЪРТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
ЗА МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН
    Над 300 талантливи деца от цялата страна ще участват в четвъртото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен в Карлово, в зрителната зала на Народно читалище "Васил Левски - 1861г.".
"Песенна палитра 2018" - част от културния календар на Министерството на културата, ще се проведе на 3 и 4 март в Града на Апостола. Участниците в конкурса ще се представят с по две песни на български език и ще бъдат оценявани от петчленно професионално жури с председател композитора Хайгашод Агасян и членове Светослав Лобошки, Румяна Иванова, Георги Янков и Нора Караиванова.
Музикалното събитие ще завърши на 4 март /неделя/ от 20:00 ч. с галаконцерт, в който ще вземат участие всички носители на Гран при при индивидуалните изпълнители, както и носителите на първи места при вокалните формации. На концерта ще бъдат връчени награди на отличените малки таланти.
Специален гост на конкурса ще бъде Вензи!
Индивидуалните изпълнители ще се състезават в пет възрастови категории: до 8-годишна възраст; от 9 до 10 години; от 11 до 12 години; от 13 до 14 години и от 15 до 18 години.
За вокалните формации регламентът предвижда три възрастови категории: до 9 години; от 10 до 13 и от 14 до 18-годишна възраст.
Във всяка възрастова категория ще бъдат присъдени Гран при, първо, второ и трето място, както и специални награди.
ПРОГРАМА
3 март /събота/:
9:00-10:00 ч.: Техническа репетиция за участниците в I възрастова група
10:00 ч.: Официално откриване на конкурса
10:15-12:30 ч.: Представяне на участниците в I възрастова група
12:30-13:15 ч.: Техническа репетиция за участниците във II възрастова група
13:15-16:00 ч.: Представяне на участниците във II възрастова група
16:00-17:00 ч.: Техническа репетиция за участниците в III възрастова група
17:00-20:00 ч.: Представяне на участниците в III възрастова група
4 март /неделя/:
9:00-10:00 ч.: Техническа репетиция за участниците в IV възрастова група
10:00-12:30 ч.: Представяне на участниците в IV възрастова група
12:30-13:00 ч.: Техническа репетиция за участниците в V възрастова група
13:00-15:30 ч.: Представяне на участниците в V възрастова група
15:30-16:30ч.: Техническа репетиция за камерни и вокални формации формации - I, II, III възрастови групи
16:30-19:15ч.: Представяне на камерни формации - дует, трио, квартет от I, II и III възрастови групи и на вокалните формации
19:30-20:00ч.: Среща-разговор на участници, ръководители и жури
ВХОДЪТ ЗА ДВУДНЕВНОТО НАЦИОНАЛНО СЪБИТИЕ Е СВОБОДЕН!

1438M

Интерактивна табела посветена на Васил Левски поставиха на детска площадка в с. Куртово

1434М
   Сирни Заговезни в село Куртово започна с преклонение пред подвига на великия Апостол на свободата – Васил Левски и отбелязване на 145-та годишнина от неговата гибел. В негова чест, с тематичен рецитал от деца, бе открита интерактивна табела, посветена на живота и делото му. Около портрета на Левски са наредени в хронологичен ред въртящи се кубчета, на които от едната страна са изписани годините, а от другата е изписано какви събития  са се случили през тази година. Табелата е изработена  по проект „По стъпките на Апостола“, спечелен от читалище „Пробуда-1933“ и финансиран от сдружение „Платформа Агора“. Табелата, посветена на Левски е поставена на детската площадка, за да може децата играейки да учат и помнят какво е сторил този велик българин, посветил живота си на нашата свобода. 
   Празникът „Старчовден“ продължи с вихрените танци на гостуващите кукерски състави от НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Баня и НЧ „Просвета“ село Соколица, които със страховити маски и звън на хлопки и чанове прогониха злите сили от селото и пожелаха здраве и берекет на жителите. Самодейците от гр. Баня бяха подготвили богата програма от песни и танци, с които обраха овациите на публиката. 
   Маскираните деца дефилираха пред публиката и представиха своите карнавални костюми. Всички деца получиха награди, осигурени от читалището.  Георги Гъделев, кукловод, зарадва деца и възрастни с представление на кукли на конци, които оживяваха, пееха и танцуваха под ръководството на сръчните му ръце. 
   Екипът на кметството и читалището в село Куртово поискаха прошка от всички жители на селото за сторените волни и неволни грешки през изминалата година и обещаха да работят още по-сплотено и целенасочено за облагородяване на селото и превръщането му в привлекателно място за живеене. 
   На празника имаше много музика, песни, танци и добро настроение!
Източник:НЧ „Пробуда – 1933“ с. Куртово

1435М

1436М

Възпоменателен митинг-поклонение по повод 145-годишнина от гибелта на Васил Левски

B529 

     Днес, на 19 февруари, в Карлово се състоя възпоменателен митинг-поклонение по повод 145-годишнина от гибелта на Васил Левски. Паметният ден започна с панихида в памет на Апостола, която бе отслужена в храм „Света Богородица“ от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений – първи викарий на Пловдивския митрополит.
     На площад „Васил Левски“ се състоя официална церемония, с участието на военен духов оркестър и роти почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Одата „Левски“, написана от Иван Вазов, рецитира актьорът Ивайло Христов. Квартет „Армейска песен“ изпълни песента „Обесването на Васил Левски“. Своето есе „Апостолът – има ли го днес?“, отличено в конкурса за лична творба, посветена на Васил Левски, който се организира от СУ „Васил Левски“, представи Елена Генчева от XI а клас. В знак на признателност към безсмъртното дело на Апостола на Българската свобода бяха поднесени венци, гирлянд на славата и цветя. Честването продължи с шествие до родния дом на Васил Левски, където с кратка програма тържествено бе отбелязана и 140-годишнина от смъртта на майката на Апостола – Гина Кунчева.
    На възпоменателния митинг-поклонение присъстваха: Красимир Каракачанов - заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на Отбраната, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, народните представители Корнелия Нинова и Веска Ненчева, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, генерал-лейтенант Пламен Атанасов - заместник-началник на Отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Евелина Апостолова - заместник-областен управител на област Пловдив, професор Иван Гаврилов – дарител и носител на Наградата на Карлово за 2015 година, Дора Чаушева – директор на Национален музей “Васил Левски, Мариана Манчева – директор на средно училище “Васил Левски” - носител на Наградата на Карлово за 2012 година, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.
 B530

Заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на церемонията по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово

1431M
    Заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Васил Левски на площад „Васил Левски“ в Карлово.  
   „Посветил съм себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля“, тези думи изникват в нашето съзнание винаги, когато мислим за Апостола. А днес, 145 години от неговата героична смърт, Апостола ни е нужен. Нужен ни е не по-малко, отколкото беше нужен на нашите предци, не по-малко нужен ще бъде и на поколенията след нас“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. На Сирни заговезни, пред паметника на Васил Левски, кметът се обърна към съгражданите си: „Днес ние, като граждани на Република България, като карловци и като родолюбци, трябва да поискаме прошка от Апостола и от героите, дали живота си за националното освобождение. Да им поискаме прошка, защото не сме на висотата на техния възрожденски морал. Защото често приемаме свободата като даденост. Защото не сме готови да правим саможертвата, която те направиха за свободата на България“, бяха част от встъпителните думи на кмета, след което той предостави думата за слово на заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Преди 145 години, на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за който никой и приживе и 145 години след смъртта му не си позволи да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятат за светец Васил Иванов Кунчев – Васил Левски“, каза министър Каракачанов пред стотиците граждани, дошли да се поклонят пред саможертвата на Апостола. 
    Във възпоменателния митинг-поклонение участваха представителни роти и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Мъжка вокална група „Сопот“. Честването завърши с илюминации, които озариха площад „Васил Левски“ под звуците на „Ботев марш“. 
   На официалната церемония по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово присъстваха: Красимир Каракачанов – заместник министър-председател и министър на отбраната, народни представители от 44-то Народно събрание, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, Стефан Балабанов – заместник-министър на вътрешните работи, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Георги С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, старши комисар Атанас Илков – директор на ОД на МВР Пловдив, Весела Караиванова - подуправител на НОИ, Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, Розалин Петков – заместник-кмет на община Пловдив, Цветан Георгиев – заместник-кмет на община Ловеч, Дора Чаушева - директор на НМ „Васил Левски“, Мариана Манчева – директор на СУ „Васил Левски“, общински съветници, кметове на общини и населени места, признателни граждани.

1430M

1432M

1433M