Община Карлово

Официален сайт

Изнесена приемна в с. Войнягово

B563 

     Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов проведе изнесена приемна в с. Войнягово, на която се запозна с проблемите на жителите на селото. На срещата с кмета, хората поставиха въпроси, свързани с ремонта на пътя и подмяната на остарелия водопровод. Поставен бе и въпросът за подмяна на довеждащия водопровод към селото, който също е остарял и често аварира, за което ще бъде подаден сигнал до В и К.
     Кметът информира, че в момента тече процедура за избор на изпълнител на ремонта на пътя Карлово – Дъбене – Войнягово, а на етапи ще бъде подменен водопроводът на четири улици в селото. Други по-важни въпроси, които жителите поставиха, бяха свързани с осигуряване на съдове за смет, удължаване работата на детската градина в летния сезон с още един месец и земеразделителни проблеми. Кметът получи сигнал за ежедневно преминаващи животни по пътя на селото, което затруднява движението.
    На приемната присъстваха: кметът на с. Войнягово Тодор Танковски, зам.-кметовете Антон Минев и Стойо Карагенски, секретарят на общината Стефан Стефанов и специалисти от общинска администрация.

Голям празник за децата в село Горни Домлян по случай 1 Юни и MOVE WEEK 2018

1862g
      Пъстър празник с много игри и забавления организираха Младежка група „Заедно за село Горни Домлян“, Сдружение „Млади, Активни, Креативни“-с.Куртово и Кметство Горни Домлян по повод 1Юни – Международния ден на детето и стартиране на инициативите за Седмицата на движението и спорта за здраве (
MOVE WEEK 2018). В неделя на 27.05.2018г. за първи път на центъра в село Горни Домлян беше проведен детски спортен празник по случай Международния ден на детето, в които се включиха над 80 деца и родители.
        Цветните балони, веселото настроение, спортните игри на открито, детските усмивки и смях създадоха празнична атмосфера.
       Много изненади, игри и подаръци радваха децата на селото. Повече от три часа малчуганите се забавляваха заедно със свойте майки, бащи, баби и приятели. Забавни щафети, „Пускам, пускам кърпичка“, „Приказка“, Караоке, рисуване с тебешири бяха само едни от игрите, в които участваха малки и големи празнуващи.
     След като сериозно се раздвижиха всички присъстващи, сладко похапнаха вкусни домашни ястия, специално приготвени от майките, а голямата торта беше подарък за децата от кмета на селото.
        Много усмивки, добро настроение, положителни емоции и веселие споделиха децата, техните родители, близки и приятели.
      Децата си тръгнаха развълнувани и доволни с много впечатления, положителни емоции и подаръци. Вълнуващ и незабравим Празник за всички.
Източник: кметство Горни Домлян

Раздаден бе курбан за здраве и благоденствие на жителите на Карлово

    1859g
       На църковния празник Свети Дух, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и съпругата му Станимира раздадоха курбан за здравето и благоденствието на жителите на общината. В двора на храм „Св. Богородица” отец Христо Минчев и отец Златан отслужиха водосвет и благодарствен молебен.
    След Освобождението на Карлово, съпругите на кметовете на града, на празника Свети Дух са поръчвали молебен и курбан. Понеделникът след Петдесятница е празникът на Свети Дух. Свети Дух е част от Светата Троица. Според християнската вяра той дава живот и освещава човешките души и тела. Този ден е и празник на Светата църква. На събитието присъстваха Антон Минев зам.-кмет на община Карлово, Стефан Стефанов секретар на община Карлово, Анастасия Чолакова зам.-председател на Общински съвет Карлово, общински съветници, служители от общинска администрация, граждани.

1860g
Празник на Розата Карлово 2018

1855g
        Началото на празничния ден започна с възпроизвеждане на древния ритуал „Розобер” в розовите градини край Карлово. С народни песни и хора, бе посрещната Царица на Розата 2018 - Ива Тонкова, а многобройните гости с хляб,сол и китки от рози. Гайдарски оркестър изпълняваше народни мелодии, а фолклорни певчески колективи подканяха с песните си гостите на розобер.
       С тържествена церемония миналогодишната Царица връчи короната на Царица на Розата Карлово 2018 – Ива Тонкова.
     По-късно с шествие Царица на розата 2018 пристигна на площад „20-ти юли”. В шествието, съпроводило Царицата се включиха: Гайдарски състав от гр.Калофер, фолклорни певчески колективи и кукерски състави от кв. Сушица, с. Горни Домлян, Войнягово, Каравелово, Дъбене, Балетна школа Гранд Фуенте, малките съподвижнички на Розата, участничките в Конкурса „Царица на розата-2018, мажоретен състав при СУ „Васил Левски”, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово, танцов състав от побратимения на Карлово град Осио Сотто, Италия.
     Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов се обърна към гостите и жителите на града, като ги приветства добре дошли на уникалния Празник на розата, съхранил духа и традицията на българите.
„Уважаеми съграждани и гости. В ден като днешния, няма как да не си помислим с какви дарове ни е дарил Господ, съхранили се през хилядолетията. С много дух предците ни са преодолявали препятствията на времето и са съхранили най-прекрасното кътче на България - Карловската долина. Днес, ни е събрала не само красотата, но и работата. Защото без трудолюбивите ръце, без хората, които стават в ранни зори, нямаше да има козметични продукти, нямаше да има Празник, нямаше нашия град и Долината на розите да са известни. В този стратегически отрасъл - розопроизводството и розопреработването всички видяхме тези дни проблемите. Днес, заявяваме от сърцето на България - Карлово няма време за губене. През тази година българският Парламент трябва да приеме Закона за българската роза и етерично маслените култури в България. Не може да се чака повече. За да гарантираме, че през следващите години, ще бъдат по-спокойни - за тези които произвеждат и преработват розови насаждения. На тези две страните се гледа еднакво, те са необходими един на друг, за да има българска козметика и българско розово масло, прочуто в целия свят. Ние, твърдо заставаме зад розопроизводителите. И аз като кмет на общината, ще настоявам този процес да бъде приключен до края на тази година, за да няма протести и розовият цвят в розовите градини да бъде обран. Карлово събира с красотата, с традициите, с българския дух, с гостоприемството, чието олицетворение са Цариците на Розата през всичките години, откакто съществува празник. Аз пожелавам дълги години да се радваме на тези красоти. Пожелавам здраве на всички и благоденствие на семействата ви. Да живее Карлово. Честит празник!”, това бяха приветствените думи на кмета на общината пред присъстващите на Празника в Карлово.
      Д-р Кабаиванов връчи на Царица на Розата 2018 преходна Златна роза, изработена от 24 каратово злато.
„Уважеми съграждани, скъпи гости, добре дошил на днешния Прекрасен празник с аромат на рози. В китното градче Карлово днес ще се срещнете с изключително много багри от музика и танци. Да бъде празник!”, повели Царицата на Розата Карлово 2018 – Ива Тонкова и благослови града и Розовата долина.
     Празничната програма продължи с фолклорен танцов спектакъл „Празник в Розовата долина”, в който участие взеха Детски танцов състав и Фолклорен ансамбъл „Розова долина” при НЧ „Васил Левски 1861г.” Карлово, Фолклорен ансамбъл „Седенчица” Пловдив, ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив.
      По-късно в Исторически музей Карлово и къща „Бухалов хан” бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза.
   Стотици жители и гости от страната и организирани туристически групи от Япония, Италия, Испания, Франция, Китай, Холандия и др. присъстваха на Празника на Розата, който бе едно незабравимо изживяване.
     Официални гости на Празника бяха Веска Ненчева, Георги Търновалийски - народни представители от 44-то Народно Събрание; посланиците на Япония, Куба, Полша, Израел, Словакия, Русия, Владимир Писанчев – генерален консул на Република България в Солун, Гърция, Веселка Караиванова - подуправител на НОИ, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Г.С. Раковски, полковник Костадин Добрев – зам.-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Мерудийски началник в.ф 22680, официални делегации от: Осио Сотто Италия, Конин Полша, Мураяма Япония, представителки от Асоциация Царици на Розата, Боян Ботйов-Председател на общонародна фондация „Христо Ботев” и др.
    По повод Празника на Розата бяха получени поздравителни адреси до кмета на община Карлово от: Министъра на туризма, Кметовете на - София, Пловдив, Бургас, Ловеч, Троян, Самоков, Първомай, Елин Пелин.
Вечерта ще завърши с празнична забавна програма на фолклорен състав „Ритмозио” гр. Осио Сотто, Италия, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, Йоана Димитрова и „4 меджик” – Х Фактор сезон 2017.

1856g