Община Карлово

Официален сайт

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви стартирането на патриотична кампания от Карлово

B458

     В навечерието на 1-ви ноември вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова бе посрещната в Карлово от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и неговия екип. Йотова разгледа първо вилата и Щампата на най-големите дарители братята Евлогий и Христо Георгиеви, които те завещават на карловци. След това тя обяви и стартирането на патриотична кампания, която цели възстановяването на знакови архитектурни обекти.
     “Кампанията няма да бъде еднократна, а ще бъде кампания, насочена към съхраняването на българската памет, на паметта на хората, които с гордост и с право наричаме народни будители. Хората, които направиха така, че да оформят българската нация и помогнаха за възстановяването на българската държавност.” – каза кмета д-р Емил Кабаиванов на организирана пресконференция.
     Вицепрезидентът подчерта, че е избрала точно Карлово, за да обяви новата инициатива, която се казва “Българската памет за будителите”, защото именно тук в Подбалкана е създадена българската нация и духовност. “Едно от нещата, които трябва да бъдат съхранени за идните поколения са местата, където създателите на българската история и наши духовни герои са родени, където са работили и където нещо са оставили – душата си и делата си... Тази кампания цели двата имота на братята Евлогий и Христо Георгиеви да бъдат реконструирани...” – каза още г-жа Йотова.
     Илияна Йотова посети също професионалната гимназия в Карлово “Братя Евлогий и Христо Георгиеви”, където взе участие в тържествена програма “Будители”, организирана от клуб “Родолюбие”. След това бе официален гост на концерт-спектакъл на СУ “Васил Левски”, посветен на 130-годишнина от създаването му.
     На пресконференцията с вицепрезидента в Карлово присъстваха: народните представители Веска Ненчева и Теодора Халачева, заместник-кметовете на община Карлово – Антон Минев и Стойо Карагенски, главният архитект на община Карлово – Димитър Ахрянов, директорът на Български теоретичен лицей “Васил Левски” в гр. Кишинев, Молдова – Наталия Ярославская и директорът на българското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Истанбул, Турция – Невин Дадаудова.
B459

Информационен ден на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“

1312М
    По повод 110 години от създаване на Инспекцията по труда в България, Изпълнителна агенция  „Главна инспекция по труда“ организира Седмица на отворените врати. Целта на инициативата е в рамките на седмицата да бъдат организирани информационни дни, по време на които на работещи и работодатели да бъде предоставена полезна и достоверна информация по въпроси, отнасящи се до прилагане на трудовото законодателство и административните услуги, които извършва Инспекцията на труда. Критерий за избора на община, в която да се организира информационен ден е наличие на икономическа активност в съответната община. 
   Каним граждани, представители на фирми и работодателски организации на 03.11.2017 г. от 10.00 до 15.00 ч. в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово да се включат в инициативата и да получат разяснение по интересуващи ги въпроси и казуси, свързани с трудовото законодателство.

В град Клисура бе открита паметна плоча на запасен подофицер Спас Дринов

B456

     С военни почести, водосвет и изпълнения на военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово в град Клисура бе открита паметна плоча на запасен подофицер Спас Дринов. Бригаден генерал Пламен Йорданов прие строя на почетния караул, след което той и кметът на Клисура Генка Тодорова откриха официално паметната плоча на видния клисурец. Инициатори и организатори на събитието са: кметство гр. Клисура, общинска организация “Васил Левски” на СОСЗР гр. Карлово, дружество “Никола Караджов” на СОСЗР гр. Клисура, наследници и родственици на Спас Дринов.
     “Спас Дринов е роден след Освобождението на България през 1890 година... Животът на Спас Дринов доказва, че той е достоен наследник на своите славни деди и също като тях е бил готов да жертва живота си в името на българската свобода и национални интереси. Участвал е в Балканската и Междусъюзническата война, бил е четири години в плен и след завръщането си е награден с орден за храброст. Спас Дринов е инициатор за създаването на дружество “Черешово топче” към Съюза на запасните подофицери. Оказва се, че това дружество е второто в България, след създаденото преди това в Русе. Председател е на същото дружество... Нашият съгражданин Спас Дринов е основател на горски разсадник в Клисура и по този начин дава препитание на много семейства от града. Той е един от инициаторите за подмяна на водопровода в Клисура с цел да се улесни производството на розово масло. Това са само част от заслугите на Спас Дринов за развитието на нашия град. Гордеем се, че той е бил наш съгражданин!” – каза в своето тържествено слово кметът на Клисура Генка Тодорова.
     На тържествената церемония присъстваха още: Стойо Карагенски - заместник-кмет на община Карлово, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22680 - Карлово, Ангел Шаламанов – кмет на с. Розино, Мария Деянова - директор на Исторически музей Карлово, Стоян Иванов - директор на Исторически музей Клисура, офицери и сержанти от запаса, родственици на Спас Дринов, много жители и гости на Клисура.
B457

„Якото място“ в Карлово с два нови уреда за стрийт фитнес

1310М
    С игри, спорт, търсене на "спортни предизвикателства" и забавно настроение тази неделя
/29.10.2017/ от 10:30 бе отбелязано поставянето на два нови уреда за стрийт фитнес на "Якото място " в Карлово в парк "Войнишката майка" до Купена. 
    Събитието е част от проект "Мястото" на сдружение "БГ Бъди Активен", който Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ изпълнява и координира за Карлово. За участниците в "търсенето на спортни предизвикателства" имаше награди, осигурени по проекта, а за най-малките имаше игри, тениски и награди от френския корпус за солидарност "Europ'Raid 2017". Събитието отбелязва и кампанията "Тime to Move" на Евродеск мрежата, тъй като Младежкия информационен център - Карлово е и Евродеск точка за региона.
Източник: СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“

1310М

1311М

В Исторически музей - Карлово откриха документална изложба посветена на архитект Йосиф Шнитер

1305М
   Фото-документална изложба посветена на архитект Йосиф Шнитер откриха в Исторически музей - Карлово. Изложбата откри директорът на музея Мария Деянова в присъствието проф. Мария Шнитер – преподавател в Пловдивския университет и правнучката на изтъкнатия архитект.  Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев поздрави организаторите на изложбата за откриването й в навечерието на Деня на народните будители. „Полезно е да видим тази изложба по повод 1 ноември, защото мащабната  дейност на архитект Шнитер, за своето време, също може да се приеме като будителска“, каза пред присъстващите заместник-кметът. Таня Йорданова от Общински институт „Старинен Пловдив“, с чието съдействие е организирана изложбата, представи забележителната дейност на архитекта. 
   Йосиф Шнитер е роден през 1852 година в град Нови Биджов, Чехия, в семейството на потомствени архитекти и инженери. През 1876 г. завършва Висше военноинженерно училище във Виена. Същата година емигрира в Москва. След като става доброволец в Руско-турската освободителна война, пристига в България и се установява да живее в Пловдив. Участва в Съединението на България и Сръбско-българската война. Неговата строителна дейност започва от 1878 година. Той проектира и строи много обществени и частни сгради в Пловдив и други градове на страната. Автор на първия градоустройствен план на Пловдив, утвърден през 1896 г. Името на арх. Шнитер завинаги ще бъде свързано с историята на градоустройството и пловдивската архитектура. Безкомпромисен по отношение на качеството на изгражданите сгради, той за първи път въвежда в България използването на железобетон в строителството.  По негов проект, в град Карлово е построена камбанарията на храм „Свети Николай“, която е характерна със своята класическа монументалност и архитектура. В град Сопот, той е проектирал сградата на Основно училище „Неделя Петкова“. 
   Изложбата е организирана от Община Карлово, Исторически музей – Карлово, Общински институт „Старинен Пловдив“ и наследници на архитект Йосиф Шнитер и може да бъде видяна до 27 ноември.

1306М 1307М

1308М