Община Карлово

Официален сайт

„ЗА НАРОДНА СВЯСТ” - тържествено именуване на Общинска библиотека и връчване на награди

B464

     Денят на народните будители – 1 ноември 2017 год. оставя знак в летописната книга на Общинска библиотека – Карлово. В навечерието на светлия празник на българския дух, с тържествена церемония, тя получи името на големия родолюбец, на човека, отдал всичко свое на народното дело – карловецът д-р Иван Богоров.
     Председателят на Общински съвет - Карлово Теодор Шойлеков, запозна присъстващите с решението на съвета за даване име на библиотеката.
     За благословията на църквата Негово Високо Благоговенство отец Марко Тодоров - архиерейски наместник на Карловска духовна епархия направи молебен за здраве и бъдещи успехи на всички начинания на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, които са в полза на цялата общност.
     Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев поздрави всички присъстващи и връчи на библиотеката почетна грамота от името на кмета на Общината.
     Председателят на НЧ „Васил Левски-1861г.“ Иван Хаджийски подари от името на читалището портрет на д-р Иван Богоров.
     Директорът на НМ „Васил Левски" Дора Чаушева връчи портрет на Васил Левски.
     Библиотеката получи поздравителни адреси, цветя и детски книги от училища, детски градини, общественици.
     Директорът на библиотеката - Мирослав Колев благодари и подчерта, че: „За нас като карловци е въпрос на дълг ежедневно да доказваме, че сме наследници на тази енциклопедична личност, която би била гордост за всяка нация.“
     Този ден е важен за културния и обществен живот на Карлово и с връчването на НЧ „Васил Левски-1861г.“ и Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ на отличия „Йеродякон Игнатий - Васил Левски“ за духовност, хуманизъм и патриотизъм за 2017 година от скулпторите Недко Кръстев и Нина Канарова.
      Източник: Общинска библиотека “Д-р Иван Богоров” - Карлово


B463

В Карлово бе открита изложба живопис на Димитър Рашков

B461

     В Общинска художествена галерия – Карлово бе открита изложба живопис на известния карловски скулптор и художник Димитър Рашков. Той представи свои маслени платна, изобразяващи пейзажи от различни страни, които е посетил и които са го вдъхновили. Изложбата бе открита от директора на издателство “Захарий Стоянов” - Иван Гранитски. Той определи Димитър Рашков като един от знаковите скулптори на България, известен в цяла Европа и извън нея.
     Заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски поздрави художника и му връчи почетна грамота за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществената дейност и вярност към заветите на Апостола на свободата – Васил Левски.
     Събитието уважиха още: секретарят на община Карлово – Стефан Стефанов, директорът на общинска библиотека “Д-р Иван Богоров” – Мирослав Колев, общински съветници от ОбС Карлово, видни карловски художници и много жители на града.

Община Карлово и Исторически музей – Карлово получиха ценни дарения

1317М
   Дългогодишната изследователка на живота на Васил Левски и носител на Наградата на Карлово за 1997 г., писателката Мерсия Макдермот, дари на Община Карлово книгата си „Апостолът на свободата“. Подаръкът бе връчен на заместник-кмета Стойо Карагенски от Иван Тренев, който посети авторката в Англия, където тя живее. При посещението си той занесе на  голямата приятелка на Карлово и на България Грамота от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов  за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществена дейност и вярност към заветите на Апостола на свободата и по повод 180 години от рождението му. 
   Други две ценни издания бяха дарени на Исторически музей – Карлово в Деня на народните будители. Рядко издание на Български речник от карловеца д-р Иван Богоров и Биографичен очерк на Брайко х. Генов от Никола Славчев, издание на Карловското Народно Читалище „Васил Левски“ от 1938 година дари на директорката на музея Мария Деянова сливенчанина Георги Мъндев. 
   Даренията бяха направени в къщата на Райно Попович в Карлово, където Георги Мъндев и Иван Тренев получиха уникални, калиграфски написани Грамоти, подпечатани с червен восък.

1318М 1319М

1320М

1322М

Отбелязваме Деня на народните будители

1313М
   С тържествено шествие по паметните места и  родни къщи на бележити карловски възрожденци и революционери, бе отбелязан Деня на народните будители. Карлово е дало на България не само  цвета на българското национално-освободително движение, но и плеада от забележителни личности, учители, просветители и дарители, сред които Христо Фъргов, братя Евлогий и Христо Георгиеви, д-р Иван Богоров, Райно Попович, Иван Попов, даскал Ботьо Петков, Васил Караиванов, Иван Грозев, Андрей Начов, Иван Лазаров, Брайко Х. Генов, Матю Тантилов, Васил Левски.  В днешния ден, с чувство на благодарност и почит към дейността на всеки един от тях, бяха поднесени цветя пред техните паметници и паметни плочи. Директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деянова припомни живота на карловските възрожденци, а заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски, секретарят Стефан Стефанов и служители на общинска администрация се поклониха пред паметните места.

    По повод 1 ноември в къщата на Райно Попович бе изнесена литературна програма, а в къща Белия двор се проведе дискусия на тема „Да откриеш Европа“ в която участваха ученици от ПГ „ Ген. Владимир Заимов“ с ръководител Христина Томанова. 

1314M

1315M

1316M

Обръщение на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по повод 1-ви ноември

B460

    Уважаеми учители, дейци на културата, творци,
     Уважаеми жители на община Карлово,

     Карлово е родно място на десетки личности – духовни учители, просветители, книжовници и революционери, които през вековете успяха да пробудят народа ни за освободителна борба, за изграждане на национално самосъзнание и за възстановяване и утвърждаване на нашата нова държавност.
     В паметта на карловци и на всички българи са записани имената на Васил Левски - Апостола на българската свобода, на братята Евлогий и Христо Георгиеви - най-големите дарители в българската история, на даскал Ботьо Петков, Матю Тантилов, Иван Богоров, Райно Попович, Иван Попов, Васил Караиванов, Пешо Радоев, Иван Грозев, Андрей Начов, Иван Лазаров, Брайко Хаджигенов и много, много други. Тяхната преданост към Родината, тяхната отдаденост на делото, тяхната любов към българското заслужиха народната признателност и уважение.
     Поздравявам всички Вас с този съкровен български празник – Деня на народните будители. Пожелавам Ви юначен дух в сърцата и нека имаме сили заедно да се борим за България така, както го правеха поколенията преди нас. Тя има нужда от нашата сила и енергия!
     ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!