Община Карлово

Официален сайт

Дядо Коледа пристигна за децата от Карлово

1382М
   Дядо Коледа пристигна днес за децата от Карлово. Добрият старец беше посрещат с песни и танци на площад „20-ти юли“ заедно с неговите помощници - бяха Баба Зима и джуджето Работливко. Дядо Коледа излезна от къщичката си и пожелаха на всички деца да бъдат усмихнати и здрави, да слушат повече, за да получават по-големи подаръци. 
   Пред веселите малчугани и техните родители деца от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и танцова група „Орфей“ при Военен клуб – Карлово изнесоха празнична забавна програма. Всяко дете дошло на площада в Карлово получи своя дългоочакван подарък от Дядо Коледа и лакомства.

1383М
1384М
1385М

Ученици от карловски училища направиха дарение на децата от с. Христо Даново

B511 
     Възпитаници на СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Карлово се включиха в благотворителна кампания за даряване на дрехи и обувки на учениците на ОУ „Генерал Карцов“ с. Христо Даново.
      Много деца се включиха в благотворителната инициатива, като донесоха в училищата си свои употребени, но добре запазени и почистени дрехи и обувки, които да подарят на нуждаещите се ученици от село Христо Даново. Лично директорът на ОУ „Генерал Карцов“ -  Красимира Димитрова, прие даренията и искрено благодари на всички, взели отношение към благотворителната кампания. Директорите и на трите карловски училища получиха благодарствени адреси от името на г-жа Димитрова, децата и учениците от ОУ „Генерал Карцов“ с. Христо Даново.
     Организатори и участници в кампанията са община Карлово и училищата СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Карлово, ОУ „Генерал Карцов“ с. Христо Даново. Целта на благотворителна инициатива е не само да се помогне на нуждаещите се ученици, но и да бъдат изградени трайни основи в съзнанието на всички деца да се научат да даряват и да свикнат с доброволчеството като философия и начин на мислене.

В СУ „Христо Проданов“ откриха обновения отдел на училищната библиотека

   В празник се превърна откриването на обновения отдел на училищната библиотека в СУ „Христо Проданов“. Много гости и ученици се радваха и вълнуваха от събитието, което се проведе в седмицата на четенето. Шестокласничката Филиз Палаз прочете свои произведения, посветени на книгите и библиотеките. Гостите казаха красиви думи за четящите деца, подариха книги и помагала. 
   Гости на събитието бяха: Лъчезар Бакърджиев, София Димитрова, Вера Цанкова, Мирослав Колев, Ленко Данов, Слава Цилкова, г-н Додов – представител на училище „Ген. Карцов“ с. Христо Даново, директори, учители и ученици от СУ „Христо Проданов“.
Източник: СУ „Христо Проданов“

Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” - Карлово се включи в Национална седмица на четенето

1669g
       Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” - Карлово
се включи в отбелязване на Националната седмица на четенето, която се организира от Министерството на образованието и науката за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).
Библиотеката има важната роля в отбелязването на седмицата като инициатор и среда за възпитаване на интерес към четенето. Основно инициативите бяха насочени към децата от детските градини и учениците от началните класове.
Директорът на библиотеката Мирослав Колев посети детските градини „Слънце” и „Зорница”, които го изненадаха с различни драматизации по приказки.
Беше представена книжката „Писма от близката гора до възпитаните деца”, която  включваше Случки, въпроси и поуки”. Децата получиха и подарък детски книжки във връзка с инициативата за подаряване на книги „Ден на книгата”.

Ансамбъл „Розова долина“ представи българската култура в центъра на Прага

1667g
       
 Танцьори от ансамбъл „Розова долина“ при НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово поднесоха фолклорна програма в центъра на чешката столица. Съставът представи празничен предколеден концерт „Жива традиция“ на емблематичния Староместки площад в навечерието на Европейската година на културното наследство и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Ансамбълът е поканен от Българското посолство и Българския културен институт в Прага. Събитието е част от културния календар на община Прага 1 и е наблюдавано от стотици жители и гости. Турнето на карловския състав е осъществено по програма за културни контакти „Мобилност“ към Национален фонд „Култура“. Концертът „Жива традиция“ показва сценични танцови композиции с елементи от българския обреден календар и поставя акцент върху маслодайната роза – един от символите на Карлово и страната ни. Зрителите останаха впечатлени и от музикалните изпълнения на певицата Велина Иванова и гайдаря Дончо Загорев. По време на изявата мултимедийно беше промотирана Стремската долина като културно-туристическа дестинация. След концерта  българи, чехи и чуждестранни туристи извиха кръшно хоро. В рамките на тридневната програма хореографът Мирослав Василев, ръководител на ансамбъл „Розова долина“ и преподавател в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел, проведе танцов семинар (workshop) заедно с танцьорите от ансамбъл „Българи“ – Прага.
      По повод предстоящото преминаване на ротационното Председателство на Съвета на ЕС, ден преди събитието се състоя концерт на естонските изпълнители Иво Пости (контратенор) и Кристо Као (китара и барокови струнни инструменти). Карловските изпълнители бяха сред официалните гости в Огледалната зала на Българското посолство по покана на посланик Лъчезар Петков и директора на Българския културен институт – Галина Тодорова. Присъстваха посланиците на държавите от ЕС, заместник-министърът на външните работи Вацлав Колая, представители на чешки институции, културните и академичните среди, на българската и естонската общност в Прага. От името на кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов ръководителят на карловския ансамбъл – Мирослав Василев поднесе плакет с герба на общината на посланик Лъчезар Петков и кристал с маслодайна роза на естонския посланик Стен Шведе. Българският културен институт в Прага получи почетна грамота от Община Карлово за проявено и доказано родолюбие в своята дейност и вярност към заветите на Васил Левски по повод 180 години от неговото рождение.
1668g