Община Карлово

Официален сайт

142 години от героичната гибел на Христо Ботев

B565 

     Днес в град Калофер тържествено бе отбелязана 142-годишнина от героичната гибел на Христо Ботев. Честването започна от Национален музей „Христо Ботев“ с военен ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета. Пред мемориалния комплекс в центъра на града се състоя митинг-поклонение, на който кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и професор Иван Гранитски произнесоха тържествени слова в памет на българския герой Христо Ботев.
     „2-ри юни е ден, в който думите държава, народ, нация тежат на своето място. Думите кауза, борба, саможертва тежат на своето място. И то как? 2-ри юни е денят, в който пред светлата памет на нашите герои, които жертваха живота си за свободата и независимостта на България, партийните знамена трябва да бъдат свити и наведени надолу и единствено родният трибагреник трябва да се извисява високо и химна на България да ни води напред. Такъв ден е 2-ри юни – ден на поклонение, но и ден на единение и ден на гордост. А може да бъде и ден, който да ни поведе към нови бъднини… Христо Ботев е човекът, който ни обединява. Човекът, който беше потребен на България със своята проза и със своите стихове. Човекът, който разбираше силата на словото и на журналистиката. Личността, която със няколко реда възпламени Европа…. Дано да сме здрави и Господ да ни закриля и Калофер и Карловската долина и България. Да бъде светла паметта на героите! Бог да ги прости! Да живее България!“ – бяха част от думите на д-р Емил Кабаиванов.
    В своето емоционално слово професор Гранитски каза: „…Публицистиката на Ботев е основополагаща за разбирането на днешните политически процеси в Европа. Геният на Ботев е прозрял всичко, включително и сложните отношения на Балканите. Тази публицистика не само във висша проба е литература, тя представлява огнедишащото сърце на българската мисъл, на българският дух…Ботев е венецът, духовният хемоглобин на нацията. Този, който със своите четници, жертва живота си и ни легитимира днес като свободна нация. За това никога не трябва да забравяме подвига на поборниците, на четниците на Ботев, на Левски…Нека винаги на 2-ри юни да си спомняме за Ботев, без чиито подвиг ние не бихме били достойна нация. Да живее Калофер! Да живее Отечеството!
     Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към безсмъртното дело на поета-революционер. В 12 часа, под звуците на сирените, всички жители и гости на Калофер сведоха глави и отдадоха почит към Ботев и загиналите за свободата на България.
   На тържествената церемония присъстваха още: генерал Константин Попов – Председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, Веска Ненчева, Красимир Янков и Димитър Георгиев – народни представители от 44-то Народно събрание, инж. Таня Михайлова – зам.-министър на Министерството на образованието и науката, Алексей Новосьолов – съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация, Евелина Апостолова - заместник-областен управител на област Пловдив, Данка Зидарова-Люртова – заместник-кмет на община Карлово, Анастасия Чолакова – заместник-председател на Общински съвет Карлово, бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Пламен Йорданов командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Румен Найденов – комендант на Интендантско обслужване град Калофер, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.

B566

Незаконно добиват инертни материали от река Стряма, в землището на с. Столетово

1560М
   На 31 май, четвъртък, екипи на полиция и инспектори от звено Инспекторат при Община Карлово извършиха внезапна проверка по поречието на река Стряма, където данните от предварителен анализ сочат, че вероятно се извършва незаконно придобиване на инертни материали. 
   В хода на проверката действително е установено незаконно добиване на инертни материали. Незабавно е сигнализирана Районна прокуратура гр. Карлово и е съставено досъдебно производство за кражба на инертни материали.

ИНИЦИАТИВА НА МКБППМН – КАРЛОВО „С ТАНЦ СРЕЩУ ЦИГАРИТЕ” ПО ПОВОД 31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

    1867g
    По повод 31 май – Световния ден за борба срещу тютюнопушенето, МКБППМН – Карлово организира инициатива „С танц срещу цигарите”. В нея се включиха: ОУ „Райно Попович” – гр. Карлово, СУ „Васил Левски” – гр. Карлово, ОУ „ Христо Г. Данов” – гр. Клисура, Пг по икономика „ Тодор Влайков” – гр. Клисура.
   Под съпровода на жива музика – две гайди и тъпан в изпълнение на Иван Цветков, Красимир Цветков и Антон Тонев от гр. Калофер децата се хванаха на кръшно българско хоро.
    Всеки, който беше на хорото получи брошура за вредата от цигарите и химикал с логото на кампанията.

Източник: МКБППМН

ОбС Карлово прие Общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците в община Карлово (2018 – 2020)

B564 

     Общински съвет Карлово прие Общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците в община Карлово (2018 – 2020). Това стана ясно на провело се редовно заседание в зала „Васил Караиванов“ на 31.05.2018 г. Целта на приетата стратегия е да се създадат условия за осигуряване на обща и допълнителна подкрепа, развитие в подходяща физическа, психологическа и социална среда. Стратегията за подкрепа на личностно развитие дава възможност за пълноценно взаимодействие и сътрудничество на всички участници в образователния процес – деца, ученици, родители, институции, организации, специалисти и др. за осъществяване на политиката на община Карлово в сферата на приобщаващо образование.
     На провелото се редовно заседание стана ясно още, че община Карлово ще закупи нова светофарна уредба с икономично лед осветление, която ще бъде монтирана на кръстовището между улиците „Ген. Карцов“ и „Ген. Владимир Заимов“. Целта на тази инвестиция е да бъде изцяло подменена старата светофарна уредба, която е на повече от 15 години и е изключително амортизирана и даваща постоянно дефекти.
     Общинските съветници приеха също докладна записка относно Избор на комисия за провеждане на конкурс за възлагане управлението на „Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Киро Попов“ – Карлово“ ЕООД. Другите докладни записки, които бяха разгледани и приети на днешното заседание, бяха свързани с: Предложение за изменение на Подробен устройствен план; Предоставяне на поземлени имоти; Актуализиране на Програмата за управление и разпореждане с имоти, общинска собственост за 2018 год. и др.
     Всички взети решения ще бъдат публикувани на официалния сайт на община Карлово в законно установения срок.