Община Карлово

Официален сайт

75 годи НМ „Васил Левски” гр. Карлово

N215  

На 05.12.12 г. Национален музей „Васил Левски” гр. Карлово отбеляза 75-годишнина от създаването си. В камерната зала на НЧ „Васил Левски – 1861 г.” бе изнесена тържествена програма. Зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев поздрави целия екип на музея и връчи юбилейна грамота на директорката Дора Чаушева.

Родната къща на Апостола на българската свобода е възстановена в първоначалния си вид през 1933 г. благодарение на обществената инициатива, на ентусиазма на карловци, на родственици на Левски, на Карловската дружба и Народния комитет „Васил Левски” в София. Родната къща на Апостола е отворена като музей през 1937 г. и се превръща в един от най-посещаваните мемориални музеи в България. N216 .

 

 

 

 

Пресконференция

N214

На 05.12.2012 г. в сградата на Община Карлово се състоя пресконференция, на която бе обсъдена зимната подготовка. Зам.-кметът Николай Момчилов и главният специалист Йордан Васев представиха взетите решения на комисията по сигурност за зимното поддържане.

Фирмата, спечелила обществената поръчка, е „СПС – Комерс” ЕООД гр. Баня. Тя отговаря на завишените изисквания за участие в процедурата. Четиринадесет специализирани и четири помощни машини ще почистват 312 км пътна мрежа в цялата община. Отделно са наети предварително 15 души, които ще отговарят за почистването на всички спирки и тротоари. Община Карлово набира и екип от доброволци, които ще помагат в извънредни ситуации. 

Организация и координиране на зимното снегопочистване ще се извършва от оперативния дежурен на Общината. Той ще координира действията на машините и ще приема сигнали на граждани за опасни участъци на телефони: 0335/90 588 и 0893 40 61 52.

 

 

 

 

Състезание за най-добра презентация, посветена на 01 декември

N213

Зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев откри състезание за най-добра презентация, посветена на 01 декемврисветовния ден за борба със СПИН. В надпреварата взеха участие ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, СОУ „Васил Левски”, СОУ „Христо Проданов” и ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви” гр. Карлово.

Тричленното жури избра да даде първото място на децата от СОУ „Васил Левски”, които представиха своята презентация по изключителен начин. На всички ученици бяха връчени грамоти и награди.

 

 

 

 

Младежи от БМЧК Карлово участваха в семинар

N211

На 23-25.11.2012г в Еко-хотел “Здравец” област Пловдив се проведе обучителен семинар “Училище по доброволчество 2012 г.”, организиран от БМЧК Пловдив, като участие взеха младежи от БМЧК Карлово, БМЧК Ямбол, БМЧК Бургас и БМЧК Пловдив. Модулите на обучение бяха следните: Първа до лекарска помощ; Превенция на зависимости; Оказване на помощ на жертви на насилие и злоупотребяващи с наркотични вещества.

 

 

 

Детските градини на територията на община Карлово преминават на делегирани бюджети

 

Untitled-3

От 01.01.2013 г. да се въведе система на делегирани бюджети в детските заведения на територията на община Карлово реши днес Общинският съвет. Предложението направи кметът д-р Емил Кабаиванов в съответствие с Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006 – 2015 г.). По този начин се цели децентрализирано финансово управление и утвърждаване на икономическа самостоятелност на образователните институции.

Общинският съвет прие намаляване таксите за обслужване в детските градини и ясли, които стават съответно 2,40 лв. на ден за детска градина и 2 лв. за ясли, цената за ползване на детската кухня става 1,50 лв., намалението е с около 10 лв. на месец от съществуващите в момента такси. Решено бе от 1 януари детските градини от селата да станат филиали на градините в Карлово, Клисура и Баня, както следва: детската градина в с. Каравелово ще стане филиал на ЦДГ “Гина Кунчева”, градините в селата Богдан и Климент ще преминат на подчинение на ОДЗ “Васил Левски”, детските заведения в селата Христо Даново, Кърнаре и Розино стават филиали на ЦДГ “Ана Козинарова” Клисура, градините в Дъбене и Войнягово преминават към ЦДГ “Първи юни”, а детските заведения във Ведраре и Соколица да станат филиали на ЦДГ “Вяра, надежда и любов” гр. Баня.