Община Карлово

Официален сайт

Президентът на България Румен Радев присъства на тържествения митинг-заря, посветен на 180-годишнина от рождението на Васил Левски

B409

     Президентът на Република България Румен Радев присъства на тържествения митинг-заря в Карлово, посветен на 180-годишнина от рождението на Васил Левски. Той прие строя на представителните роти от карловския гарнизон и отдаде своята почит към Апостола на Българската свобода заедно с хилядите българи, дошли на площад “Васил Левски”.
     “Днес целият български народ празнува и отбелязва с трепет 180-годишнина от рождението на Апостола на Българската свобода и наш велик съгражданин Васил Левски. Днес всички се прекланяме пред идеала, който той ни завеща... Левски беше този великан на българската национална борба, който създаде вътрешната революционна организация... Той носеше вяра и упование, вяра и упование в това, че можем със собствени сили да се борим и да постигнем освобождението. Той възкреси гордостта и достойнството на българския народ, тъпкан пет века. А какво по-ценно от това? Един народ да има достойнство и дързост да тръгне да се бори и да се жертва за своята свобода... Поклон пред паметта на великия Апостол на Българската свобода, пред паметта на хилядите загинали за свободата и независимостта на България. Нека Бог да закриля и пази нашия обичан град Карлово. Да живее България!”- бяха част от думите на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, които той изрече в емоционалното си слово пред паметника на Апостола, след което предостави думата за тържествено слово на Президента на България Румен Радев.
     “Преди 180 години, тук в Карлово, се ражда Васил Иванов Кунчев. Безправен, но непокорен, той ще извърви пътя до свободата преди другите. Заради другите. Казват, че Историята крачи неуморимо, но понякога нейното безвремие трае векове. Нужни са хора с много кураж, които да я уловят за ръка и да я измъкнат от калта. Малцина са призвани и един от тях е Апостола сред онези, които скрояват хода на Историята. Абаджия, дякон, даскал, хъш, четник за 35 години Левски се извисява до стратег и държавник. Приживе той вече е мит, а бесилото му се превръща в българското разпятие, предвестник на нашето възкресение... Левски мечтае дръзко, говори кратко, но всичко това го прави с непобедимо търпение и постоянство. Действа решително... От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е свободна държава, но мнозина я напускат, а усещането за несправедливост е масово. Защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви. Да поеме отговорност за думите и делата си. Да прозре, че обръщането на времето зависи от самия него... Като онова момче от Карлово, което захвърли расото си, за да дари на своя народ, не утеха, а свобода. Като мъжът, дръзнал да предизвика цяла Империя, който загуби себе си, но спечели своя облог с Историята. Спечели го “за цял народ”. Тогава нашата република ще бъде чиста и свята. Поклон пред Апостола на Българската свобода!”, каза Президентът Румен Радев в словото си.
     Певицата Мария Колева изпълни една от любимите песни на Апостола – “Отдавана ли си, момне ле, калугерице”, а кулминацията на тържеството бе грандиозна заря, която възхити всички присъстващи на площад “Васил Левски”.
     В знак на признателност пред безсмъртното дело на Апостола венци и цветя бяха поднесени от държавни институции, политически партии и организации, кметове на общини и населени места, културни и обществени институции, туристически организации и стотици признателни граждани.

B410Христо Мутафчиев и Веселин Плачков представиха в Карлово театралния спектакъл “Разпитът”

B411

     Христо Мутафчиев и Веселин Плачков представиха в зрителната зала на НЧ “Васил Левски – 1861 г.” Карлово театралния спектакъл “Разпитът”. Той е посветен на 180-годишнина от рождението на Апостола на Българската свобода Васил Левски. Представлението е изградено на основата на протоколите от разпита на Левски пред турския съд.
     Директорът на дирекция “Хуманитарни и социални дейности” Петя Найденова връчи на двамата актьори юбилейни грамоти от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.
     На представлението присъстваха министърът на културата Боил Банов, заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски, общински съветници от ОбС Карлово, стотици жители и гости на града.

Комитет “Васил Левски” присъди ежегодната си награда на зрелостника Дзаньо Минев и художника Дечко Тодоров

B407

     В Национален музей “Васил Левски” се състоя литературно-музикална програма, посветена на 180-годишнина от рождението на Апостола на Българската свобода Васил Левски. Председателят на комитет “Васил Левски” Златан Тодоров връчи наградата, която комитета ежегодно присъжда, на зрелостника от СУ “Христо Проданов” Дзаньо Минев и известния карловски художник Дечко Тодоров. Дзаньо Минев е отличник на своя випуск и е участник в олимпиади и конкурси от различни области на познанието. Картините на художника Дечко Тодоров рисуват пътя на безсмъртието на Апостола, както каза директорът на НМ “Васил Левски” Дора Чаушева той е човек, който е посветил част от живота и творчеството си на Васил Левски и на Карлово. Дечко Тодоров е и един от най-големите дарители на музея. Дора Чаушева припомни на всички присъстващи за величието на личността на Апостола и изказа искрените си благодарности към съпругата на проф. Кънчо Аврамов, която е дарила на музея графики и релеф на Васил Левски.
     В литературно-музикалната програма взеха участие народната певица Гуна Иванова и формация “Българи”. Със своите изпълнения те развълнуваха искерно всички присъстващи в родната къща на Апостола.
     На събитието присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметовете Антон Минев и Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, кметът на община Перник Вяра Церовска, общински съветници от ОбС Карлово, родственици на Васил Левски, участници в националния туристически поход “По стъпките на Васил Левски”, много жители на Карлово и гости от цялата страна.
B408

В родното място на Апостола на свободата започна тържественото отбелязване на 180 години от неговото рождение и празник на град Карлово

1204М

    Тържественото отбелязване на годишнината от рождението на Васил Левски започна със света литургия в храм „Свети Николай“, на която присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, общински съветници, висши военни, жители и гости на Карлово. След молебена в храма бяха поднесени цветя пред гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. С тържествено шествие съпровождано от духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада всички се отправиха към пл. „20-ти юли“, където бяха издигнати знамената на Република България и град Карлово. Кметът на Карлово посрещна лъчовете с участници в националния поход „По стъпките на Апостола“, които му рапортуваха за успешното приключване на туристическия преход.
   „Днес ние се прекланяме пред идеала, който ни завеща Апостола, за свободна и независима България. Идеалът, който и след неговата геройска смърт остана да живее и да дава сили на много поколения. Свободната и независима България Левски виждаше съградена като демократска република“, каза д-р Емил Кабаиванов в тържественото си слово, с което откри празника на град Карлово и допълни: „Пред нас, като карловци, стои една голяма длъжност - да предадем заветите, спомените, духа на Левски на поколенията след нас. Тази длъжност ще бъде на нашите плещи докато сме живи. Да живее България!“
   Поздравителни адреси до кмета на община Карлово по повод годишнината от рождението на Васил Левски изпратиха: министър-председателят Бойко Борисов, заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, негово превъзходителство Алберто Труеба – посланик на Аржентина, кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов, кметът на община Банско Георги Икономов, кметът на община Тополовград Божин Божинов, кметът на община Стралджа Атанас Киров, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, кметът на община Първомай Ангел Папазов, кметът на община Перник Вяра Церовска, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, командирите на карловските военни формирования, ръководители на политически партии, обществени организации, институции и фирми.
   Кулминацията на отбелязването на 180 години от рождението на Васил Левски ще бъде тържественият митинг-заря, който ще започне в 21 часа на площад „Васил Левски“ в Карлово.

1205М
1206М
1208М

1207М

НЧ “Васил Левски – 1861 г.” получи Наградата на град Карлово за 2017 година

B405

     На тържествена церемония, която се състоя на площад “20-ти юли” , Народно читалище “Васил Левски – 1861 г.“ получи наградата на град Карлово за 2017 година. Национален музей “Васил Левски” бе удостоен от заместник-министъра на културата Румен Димитров с почетен знак на Министерството на културата “Златен век”, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.
     Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов награди тазгодишния носител на Наградата на град Карлово, като връчи нa Иван Хаджийски, който е председател на читалището, статуетка “Златната богиня” и парична сума в размер на шест минимални заплати. Другите номинирани майсторът на спорта Николай Бухалов, Димитър Бакърджиев, Мария Сюпюрдекова, Лиляна Обрейкова-Зидарова и НМ “Васил Левски” получиха плакети, юбилейни грамоти и цветя.
     Всички присъстващи на площад “20-ти юли” в Карлово се насладиха на прекрасните изпълнения на струнен квартет “Интро” и ансамбъл “Българе”.
     По традиция Наградата на Карлово се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – рождения ден на Васил Левски и Ден на Карлово. През годините нейни носители са били: Мерсия Макдермот (1997 г.), проф. Дойно Дойнов (1998 г.), Иван Налбантов (1999 г.), Дечко Тодоров (2000 г.), Екатерина Аргирова и Петко Абаджиев (2001 г.), Божидар Димитров (2002 г.), Ванча Дойчева (2003 г.), ст.н.с. Кирила Възвъзова и Желязко Домусчиев (2004 г.), Нина Канарова и Недко Кръстев (2005 г.), Иван Стефанов (2006 г.), Светослав Цветков (2007 г.), Стоян Джавезов и Николай Стоянов (2008 г.), Димитър Рашков (2009 г.), Иван Ранчев (2010 г.), Николай Енчев (2011 г.), СУ “Васил Левски” (2012 г.), Христо Проданов (2013 г.), доц. д-р Петър Ненков (2014 г.), проф. д-р Иван Гаврилов (2015 г.) и проф. д.и.н. Иван Стоянов (2016 г.).

B406