Община Карлово

Официален сайт

В Каравелово честваха 183 години от рождението на Любен Каравелов

1337M

    В Каравелово тържествено отбелязаха 183 години от рождението на Любен Каравелов и празник на селото. Заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски поздрави кметът на Каравелово Славка Червенкова и всички жители с годишнината от рождението на големия български революционер и писател. Специален гост на тържеството бе поетесата Надежда Захариева, която изнесе слово за Любен Каравелов. Музикална програма представиха децата от ДГ „Детелина“, самодейни състави от с. Каравелово и танцова формация „Елика“ гр. Попово. 
   Гости на тържеството бяха представители на къща-музей „Любен Каравелов“ гр. Копривщица, народния представител Веска Ненчева, общински съветници и кметове на населени места.

1340M

1339M
Музеят на Апостола гостува в Българското училище "Васил Левски" във Франкфурт на Майн

102к
    Срещата на представителите на НМ "Васил Левски" с родителите, учителите, директора на училището Маргарита Русанова,председателя на Българското дружество за насърчаване на образованието “Васил Левски” във Франкфурт на Майн - Людмила Шнайдер премина в оживен диалог с много въпроси. Всички родители са убедени в необходимостта децата им да учат български език, което е и главната им задача в неделното училище, но и да знаят колкото може повече за Васил Левски,какви са били неговите идеи, каква е неговата съдба.

     Всички ученици получиха подарък от училището - изданието на музея "Левски вдетските очи", а учителите - албумчета с известни картини, представящи Васил Левски, неговите снимки и книгата "Уроците на Апостола" предоставени също от НМ "Васил Левски".  

      Близо 200 деца благодарение на ръководствата на училището и на дружеството се включиха в една прекрасна инициатива, посветена на патрона на училището им, а учителите споделиха колко важно е да не спираме да мислим и говорим за Васил Левски, защото неговият образ остава завинаги и неразривно свързан в съзнанието на всеки българин с образа на Родината.

Източник: НМ „Васил Левски“


101к
103к 104к

Представители от японския град Мураяма заявиха интерес за сътрудничество с община Карлово

1334M

   Представители от общината на японския град Мураяма, префектура Ямагата г-н Кацухико Ягучи и г-н Хитоши Нишидзука се срещнаха с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и изразиха готовност за сътрудничество и обмен в областта на културата, икономиката и екологията между двата града. Те представиха интереса на кмета на град Мураяма г-н Такао Шифу към град Карлово за посещение на делегация от 25 човека от японския град за Празник на розата 2018 година. Подобно на град Карлово, в град Мураяма се отглеждат розови насаждения. През 2002 година там е открит парк „Хигашизава“, който е известен в Япония със своите 750 вида рози от цял свят, включително и от България. Японският град провежда два пъти в годината, през юни и септември, празник посветен на градинската роза, която е техен символ. Японците проявиха интерес към българския автентичен фолклор и народните традиции и обичаи. Д-р Кабаиванов изрази своята готовност за сътрудничество и в други практически области, като архитектура, благоустрояване, екология, икономика, управление на отпадъците и др.  Той представи забележителностите, инфраструктурата, минералните извори в град Баня и традиционния бизнес в общината. „Япония е една високо технологично развита страна, от която можем много да се учим, особено по отношение на дисциплина и организация“, заяви кметът. Той подари на двамата японски представители златни значки с образа на Васил Левски и дискове със записи от Празника на розата в Карлово. Гостите от своя страна подариха на кмета, типичните за град Мураяма розови сладки.
  При посещението си в България  японските представители са договорили с Българската федерация по художествена гимнастика провеждане на тренировъчни лагери на националния ни отбор в град Мураяма за подготовка за Олимпиадата в Токио през 2020 година.
   Г-н Ягучи и г-н Нишидзука разгледаха Туристически комплекс „Старинно Карлово“ и посетиха парфюмерийното предприятие „Българска роза“. 

1335M

1336M

Заместник-кметът Антон Минев поздрави педагозите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“

1331М
   Тържествен педагогически съвет по повод 50–годишнината  на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово. Заместник-кметът Антон Минев поздрави педагозите на едно от водещите училища в общината и поднесе поздравителен адрес по повод юбилея от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Директорът на училището Доньо Тодоров запозна присъстващите с историята на учебното заведение и успехите през годините. По повод юбилея директорът връчи почетни плакети на бивши директори и изявени учители. Учениците от хореографските паралелки в училището изнесоха музикална програма, с която поздравиха присъстващите в залата. 
    Ръководството на училището и педагозите бяха поздравени от председателя на Училищното настоятелство Веселка Сотирова.

1332М

1333М

Ансамбъл „Розова долина” ще представи българската култура в Прага

1330М
    В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното наследство Българският културен институт – Прага в партньорство с Посолството на Република България и Община Прага организира културна програма в центъра на чешката столица. За участие в събитието е поканен състав от ансамбъл „Розова долина” при НЧ „Васил Левски-1861 г.” – Карлово
като представител на България и българската култура. Карловският състав ще поднесе музикално-танцов концерт „Жива традиция” на 7 декември 2017 г. на най-емблематичното място в Прага – Старомнестския площад. Традиционното събитие е част от календара на чешката столица и ще фокусира вниманието върху българските културни традиции. Участието на ансамбъл „Розова долина” в инициативата се осъществява с проект, реализиран по програма „Мобилност” към Национален фонд „Култура”. Ръководител на проекта е хореографът на ансамбъла – Мирослав Василев и е административно организиран от Иванка Балтова, организатор в НЧ „Васил Левски-1861 г.”. Концертът „Жива традиция” показва музикални и танцови образци от фолклорната практика в сценични форми с акцент върху българската маслодайна роза – един от символите на страната ни. Програмата съчетава и аудиовизуални композиции, които ще промотират Карлово и Долината на розите като културно-туристическа дестинация. По време на събитието Мирослав Василев ще проведе образователен танцов семинар (workshop) заедно с танцьорите от състава. Българският ансамбъл ще се представи с чешки фолклорни формации от различни региони на Чехия. Събитието се наблюдава от широка чешка общественост, представители на различни институции, дипломатически корпус, вътрешни и чуждестранни туристи, българска общност. Очаква се медийна активност от чешкото национално радио и телевизия, чешки и български електронни и социални медии. Инициативата има предпоставки за установяване на партньорства между НЧ „Васил Левски–1861 г.” – Карлово като водещ Арт център в Долината на розите и Община Карлово с чешки културни институции и неправителствени организации за обогатяване на представите и многостранните аспекти на българо-чешките културни връзки. „Участието на ансамбъл „Розова долина” и дейностите в проявата ще обогатят представата за страната ни като държава със значим принос в европейската култура и ще увеличат видимостта на предстоящото българско председателство” посочва директорът на Българския културен институт в Прага – г-жа Галина Тодорова. Целият комплекс от дейности е потенциален за създаване на нови форми и прояви в сферата на сценичните и приложните изкуства, културно-историческото наследство, традиционната култура, хуманитаристиката. Проектът дава възможност на ансамбъл „Розова долина” да разшири своите културни контакти в една модерна културна среда, в културни общности и социокултурни контексти. Изявата ще бъде особено ползотворна не само за местните общности, но и за международния културен обмен в навечерието на Европейската година на културното наследство.
Източник: НЧ „Васил Левски – 1861 г.“