Община Карлово

Официален сайт

Училищата в община Карлово са в готовност за започване на новата учебна година

1244М
  Всички училища на територията на община Карлово са готови за започване на новата учебна година, това каза на пресконференция заместник-кметът Антон Минев. Текущите ремонти в учебните заведения и детските градини са приключили. Продължава ремонтът по енергийна ефективност на сградата на среден и горен курс на СУ „Васил Левски“, който се извършва в съответствие с инвестиционната програма на община Карлово в част – образователна инфраструктура и Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.  По същата програма е предвидено и изграждане на многофункционални спортни площадки в 4-те общински училища на територията на Карлово, а в детските градини в общинския център ще бъдат направени детски площадки.  В момента  се извършват ремонтни дейности в детската градина в с. Розино, където се изгражда нов монолитен корпус за още 2 групи деца. Тези дейности също са заложени в инвестиционната програма на общината. Строежът в детското заведение е пред завършване и то ще бъде отворено на 25 септември. Основен ремонт е направен на детските градини в селата Войнягово и Каравелово, където в дейностите активно са участвали и родители. „Ръководството на община Карлово благодари на всички, които с доброволен труд са помогнали за осъществяване на ремонта“ заяви заместник-кметът.  
   Общият брой на учениците през тази учебна година е 4 887, от които 487 първолаци. Броят на децата, които ще посещават детските градини на територията на общината е 1450.  Като цяло няма тенденция за увеличаване или намаляване на броя на учащите. На територията на община Карлово през новата 2017/2018 учебна година ще функционират 12 общински училища и 8 детски градини с 11 филиала към тях. Като цяло училищната мрежа се запазва. В община Карлово има 3 професионални гимназии. От новата учебна година в ПГ „Иванка Ботева“ гр. Калофер няма да има обучение, тъй като със заповед на министъра на образованието учебното заведение е закрито, тези данни съобщи още заместник-кметът Антон Минев на специалната  пресконференция организирана по повод началото на новата учебна година.
   Ръководството на община Карлово пожелава успешна нова 2017/2018 учебна година на всички ученици, учители и работещи в сферата на образованието.

Започна обновяване на пешеходните пътеки край училищата в Карлово

B432

     Във връзка с началото на учебната година - 15-ти септември започна обновяване на пешеходните пътеки край училищата в Карлово. Целта е да бъдат подсигурени местата за пресичане и безопасността на децата в първия учебен ден.
     Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов призовава всички шофьори да бъдат изключително внимателни на 15 септември.


Започна дългоочакваният основен ремонт на пътя Карлово-Баня

B430

     От днес започна дългоочакваният основен ремонт на част от Републикански път II– 64 /Пловдив – Карлово/ в участъка от Кръгово кръстовище – вход/изход Пловдив в гр. Карлово до гр. Баня. Ремонтните дейности предвиждат поставяне на асфалтова настилка и обновяване на прилежащата техническа инфраструктура на пътя. Тротоарните настилки ще бъдат демонтирани и здравите ще се използват в други населени места от общината. Ремонтът се изпълнява от фирма “Пътища Пловдив” АД, имаща договор за текущо поддържане на републиканската мрежа от ОПУ – Пловдив.
     На предстояща официална пресконференция ще бъдат дадени повече подробности относно ремонта.
 

Традиционно провеждане на „Седмица на пожарната безопасност” и честване на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември

B429

     На 14 септември 2017 година се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор, свикан през 1905 година в гр. София, на който 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват и определят бъдещото изграждане и развитие на противопожарното дело в България.
     По този повод, с Решение на Министерския съвет на Република България от 13.09.1995 година, датата 14 септември е обявена за професионален празник на служителите от ГДПБЗН, а седмицата, в която е датата 14 септември се отбелязва като „Седмица на пожарната безопасност” и протича като обществена кампания на органите за пожарна безопасност и защита на населението.
     Тази година, периодът 11.09.2017 – 15.09.2017 се отбелязва като “Седмица на пожарната безопасност” и протича, като една от най-мащабните обществени кампании на органите за пожарна безопасност и защита на населението.
     По случай „Седмица на пожарната безопасност”, в сградата на РСПБЗН Карлово на адрес гр.Карлово, ул.”Христо Проданов” №7 организираме временна приемна за граждани, с открита телефонна линия за контакти на тел. 0335/946-80. На 13.09.2017 год. от 10:00 часа в двора на РСПБЗН Карлово, ще проведем демонстрация на пожарогасителната и аварийно–спасителната техника на въоръжение в службата.
     Този празничен за нас ден заема важно място в историческото развитие на една сложна, рискова и в същото време високохуманна професия, каквато е противопожарната охрана.
Източник: РСПБЗН КАРЛОВО


Приключи лятното училище за деца в предучилищна възраст към Социален център „По-добре заедно“ на oбщина Карлово

B428
     По проект „Да продължим доброто дело“ на Община Карлово с № BG05M9OP001-2.004-0026-С01 тридесет (30) деца получиха допълнителна педагогическа подготовка в две групи от по 15 деца в лятното училище към Социален център“ По-добре заедно“. Децата имаха образователни занимания с педагог, както и посещения на културно-исторически и образователни институции в града за подобряване готовността им за училище и социалната адаптация. Лятното училище е част от услугата „Допълнителна педагогическа подготовка за равен старт в училище“.