Община Карлово

Официален сайт

Награда за НЧ "Св.Св. Кирил и Методий" гр. Баня

1873g
       
В галерия „Средец” на Министерството на културата бе отбелязана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. В резултат на активността на самите общности, музеите и читалищата, беше изградена Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Събитието откри Силва Налбантян-Хачерян – началник на отдел „Международно сътрудничество и регионални дейности“ . Изпълненията на „Бистришките баби” - шедьовър на устното и нематериалното културно наследство, подготвиха присъстващите за престоящото награждаване. Включените в представителната листа, получиха грамота на Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство от зам.-министърът на културата Румен Димитров . Едно от 30-те елемента, вписани в Представителната листа е и ГИФ при НЧ "Св.Св.Кирил и Методий -1914г." -гр.Баня, с художествен ръководител Иванка Близнакова.
На церемонията присъстваха представители на институциите с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, областни управители, членове на Националния съвет по нематериално културно наследство, представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Съюза на народните читалища, представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и др. Поздравителни адреси бяха изпратили областните управители на Русе и София.
Сред публиката бе и проф. Мила Сантова, доктор на изкуствознанието, председател на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите (БНК на ИКОМ)
    Двугласното пеене от Неделино е следващата кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Съобщение за въвеждане на трета зона за платено паркиране в град Карлово

1576M
    Уважаеми съграждани,
   С оглед по-добрата организация на движение на пътни превозни средства в централната градска част, от 25.06.2018 г. община Карлово въвежда трета зона за платено паркиране „Градски хали“ с капацитет 50 паркоместа. 
   Съгласно наредба за платено паркиране на Общински съвет - Карлово, трите зони ще работят от понеделник до петък от 08.00 до 17.00 часа, а в съботен ден от 08.00 до 14.00 часа. Таксата за 1 час престой в зоните за платено паркиране е 1 лев.

Изнесена приемна на кмета на община Карлово в кметство Каравелово

1871g
        Д-р Кабаиванов проведе изнесена приемна в село Каравелово, на която на място се запозна с проблемите на жителите. Повечето от въпросите поставени от хората бяха свързани с инфраструктурата, посещението на децата от детската градина през летния сезон, извеждане отглеждането на животни извън населеното място.
      На изнесената приемна присъстваха  Антон Минев зам.-кмет, Стефан Стефанов секретар на общината и специалисти от общинска администрация.

Съобщение - 14.06.2018 г.

Untitled 3

ОБЩИНА КАРЛОВО
В изпълнение на чл. 9, ал. 2 от Наредба 15 от 2004 г.Обн. ДВ. бр.47 от 1 Юни 2004г., изм. ДВ. бр.82 от 19 Септември 2008г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности
     УВЕДОМЯВА:
Жителите на гр. Карлово, че на 18, 19 и 20.06.2018 г. /понеделник, вторник, сряда / от 05:00 до 10:00 часа ще се извърши дезинсекция против комари, кърлежи и пеперуди на зелени площи и дървесна растителност. Ще се използва препарат “Ротрин 200”, който е включен в Регистъра на МЗ за разрешените биоцидни препарати .
До всеки обработен обект ще бъдат поставени указателни надписи с текст: Внимание! Пръскано е с отроваи отбелязана дата на пръскането и карантинния период.

Завърши Националният ученически събор, посветен на 170-годишнина от рождението на Христо Ботев

B571 

    Завърши Националният ученически събор, посветен на 170-годишнина от рождението на Христо Ботев, който се проведе в град Калофер на 12-13 юни. В национален музей „Христо Ботев“ всички участници в ученическия събор получиха грамоти за участие от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, както и други подаръци, свързани с живота и делото на Христо Ботев. Грамотите бяха връчени от Радостина Николова – експерт от Министерство на образованието и науката. Преди да се отправят към своите градове, учениците посетиха също Даскал Ботьово училище и храм „Успение на Св. Богородица“ – в град Калофер.
    Тази година Националният ученически събор бе под надслов „Какви деца е раждала, ражда и сега българска майка юнашка“. Всички участници в него показаха как трябва да се пази националната гордост и да се дава пример на следващите поколения.
   Националният ученически събор бе организиран от Министерство на образованието и науката, община Карлово, СУ „Христо Ботев“ – гр. Калофер, НМ „Христо Ботев“ – гр. Калофер и НЧ „Христо Ботев – 1869“ – гр. Калофер.
 
B572

B573