Община Карлово

Официален сайт

Д-р Кабаиванов посрещна официална делегация от Германия в Карлово

B437

     Д-р Емил Кабаиванов посрещна официална делегация от Германия, водена от кмета на град Зехайм-Югенхайм. Г-н Олаф Кюн бе приветстван от Царицата на розата Христина Караколева.
     На срещата бе обсъден проектът на меморандум за сътрудничество между Карлово и Зехайм-Югенхайм, който се предвижда да бъде сключен след месец октомври тази година. Връзката между немския град Зехайм-Югенхайм и България е замъкът Хайлигенберг, в който е живял първият български княз след Освобождението на България – Александър Батенберг.
     Кметът на Зехайм-Югенхайм Олаф Кюн представи пред всички присъстващи в заседателната зала на община Карлово презентация, съдържаща исторически факти и забележителности за града. Той подчерта, че провинция Хесен, в която се намира община Зехайм-Югенхайм, е една от най-икономически силните провинции в Германия. Олаф Кюн благодари на д-р Кабаиванов за топлото посрещане и го увери, че с нетърпение ще очаква подписването на меморандума за побратимяване между двата града да стане факт и да започнат работа по много общи проекти.

B438

Община Карлово се включи в инициативата „Да изчистим България заедно“

1245М
   Община Карлово за поредна година се включи в инициативата на БТВ „Да изчистим България заедно“, като организира служителите от администрацията да почистят определени райони в града. За целта бяха осигурени чували и ръкавици, а събраните отпадъци бяха извозени до регионалното депо. По време на инициативата бяха почистени: парк „Бешбунар“, административната сграда и двора на община Карлово, парка пред паметника на Петър Димков, района около Стара река – от моста при парк „Водопад“ до моста на ул. „Стара планина“ и от моста на ул. „Стара планина“ до моста на ул. „Христо Генков“, парка на ул. „Водопад“, парка пред НМ „Васил Левски“ и градинката на ул. „Иван Вазов“ (южно от пазара). Община Карлово благодари на служителите на Първа инвестиционна банка, които също се включиха в инициативата и почистиха района около банката, както и на служителите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които почистиха района около бригадата и ул. „Ген. Карцов“. За кметствата в общината също е направена организация, като са осигурени чували и ръкавици за всяко населено място. 
   Призоваваме гражданите на община Карлово да проявят самоинициатива и да почистят прилежащите територии около домовете си и междублоковите пространства.

1246M
1247M
1248M

Д-р Кабаиванов откри учебната година в Карлово

83k

      Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри новата учебна година в СУ “Христо Проданов” и приветства всички ученици, учители и родители. В своето обръщение към тях той каза: “За всеки един от нас първият учебен ден е нещо свято. Тук е мястото да спомена имена от най-новата история на Карлово, които са оставили следи и в историята на България. Защото да говорим за България преди век, два или днес, без Карлово е немислимо. Искам да спомена имената на Христо Попвасилев, Райко Хаджигенов, Райно Попович, Матю Тантилов, Ботьо Петков и на най-великия, най-чистия – Апостола на Свободата, който също в краткия си живот е бил и български учител. Чест и слава за тях и за всички български учители!....На всички Вас пожелавам успешна година, здраве, късмет и усмивки!”

     На тържественото откриване на първия учебен ден 15-ти септември в СУ “Христо Проданов” присъства и официална делегация от Федерална република Германия, водена от кмета на приближения на Карлово град Зехайм-Югенхайм. Г-н Олаф Кюн също приветства всички присъстващи и изказа своята благодарност за указаната му чест да бъде част от този весел празник. Други гости на тържеството бяха: Веска Ненчева – народен представител от 44-то Народно събрание, Антон Минев – заместник-кмет на община Карлово, подполковник Станимир Йорданов – заместник-началник на щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Лъчезар Бакърджиев - председател на Училищното настоятелство и Христо Гилев – председател на Обществения съвет към СУ “Христо Проданов”.

     След официалната церемония се проведе работна среща в училището, на която присъстваха гостите от Зехайм-Югенхайм. Кметът на Карлово представи своята идея за изработване на съвместен проект за училищата и детските градини, който да бъде полезен за България и Германия. На срещата бяха обсъдени и добрите практики в образованието на двете държави. Директорът на СУ “Христо Проданов” Мариана Маринова представи училището, неговата дейност и история.

     Първият учебен ден – 15-ти септември - бе тържествено отбелязан във всички училища на територията на община Карлово. Юбилейна грамота за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществената дейност и вярност към заветите на Апостола на свободата по повод 180 години от рождението му, както и златна значка с неговия лик получиха директорите на общинските училища в Карлово. С много настроение, песни и стихове децата на община Карлово посрещнаха Новата учебна 2017/2018 година.

     На добър час, мили ученици!

84k

От 15-ти септември община Карлово въвежда още една зона за платено паркиране в града

B435

     От 8.00 часа на 15-ти септември община Карлово въвежда зона за платено паркиране на паркинг “Зеленият блок" - кръстовището на улиците "Ген. Карцов" и "Ген. Вл. Заимов", непосредствено до светофара на Общински пазар Карлово. Цената за паркиране в зоната е 1 лев на час при заплащане чрез паркомат или 1,20 лева с ДДС при заплащане с SMS на номер 13335. Платеното паркиране ще бъде за времето от 8.00 до 17.00 часа всеки работен ден. На нарушителите ще бъдат поставяни скоби.
     С въвеждане на зона за платено паркиране община Карлово цели създаване на ред и организация по отношение на паркирането в най-натоварените части на града, което се надяваме да бъде в интерес на гражданите. 


20 години пенсионерски клуб “Детелина” село Каравелово

B433

     Пенсионерски клуб “Детелина” село Каравелово на 13 септември отпразнува 20-годишен юбилей. Повече от 100 членове на клуба присъстваха на празника. Поздравителни адреси и подаръци пенсионерите получиха от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кмета на Каравелово Славка Червенкова, от председателя на ПК ”Детелина” г-н Христо Карайланов, г-жа Иванка Балтова – ръководител на групата за стари градски песни “Детелина” и от местния свещеник отец Рафаил.
     Празника продължи с много песни ,веселие и хора.