Община Карлово

Официален сайт

Кметът на община Карлово откри обновения парк “Войнишката майка” в Карлово

B412
     Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри обновения парк “Войнишката майка” в Карлово. Той бе реализиран по проект TheSpot (“Якото място), който цели да промени десет населени места в България, като едно от тях е Карлово и е иницииран от сдружение “BG Бъди Активен”. Само за пет дни паркът и теренът около него се превърнаха в кът със зони за отдих, спорт и развлечения. Това направиха доброволци от сдружение “БГ Бъди активен”, сдружение “Младежки и граждански инициативи в Розовата долина” и много граждани. Д-р Кабаиванов изказа искрените си благодарности към всички доброволци, участвали в обновяването на парка и им връчи подаръци, тематично свързани с честването на 180-годишнина от рождението на Васил Левски. Директорът на сдружение “Младежки и граждански инициативи в Розовата долина” Цветина Захарлиева получи юбилейна грамота от кмета и благодари за оказаното съдействие от страна на община Карлово.
     На откриването на парка се проведе и първата “Активна събота” на Якото място. Всички гости на празниха се радваха на изпълненията на самодейците от ансамбъл „Средногорци” с. Климент, танцьорите от студио „Ла кукарача” и творчески работилници, които активно работеха най-вече с децата.
     На събитието присъстваха председателят на ОбС Карлово Теодор Шойлеков, народният представител Веска Ненчева, заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски, представители на сдружение “BG Бъди Активен”, автори на поредицата “Разкажи ми за...”, участници в Националния патриотичен събор, организиран от ПФК “Левски” София и Национален клуб на привържениците на Левски София, много жители на града.
B413

ПРОДЪЛЖАВАТ КОНТРОЛНИТЕ СРЕЩИ НА ОФК “ЛЕВСКИ КАРЛОВО”

На стадиона в с. Куклен отборът на ОФК “ЛЕВСКИ КАРЛОВО” изигра своята втора контролна среща с отбора на местния “Атлетик”, участник в Трета Югоизточна футболна лига. Срещата завърши с победа на ОФК “Левски Карлово” с 2 : 1. На полувремето домакините водеха с 1 : 0, но през второто полувреме нашите футболисти материализираха своето превъзходство и успяха не само да изравнят, но и да спечелят мача.

         Попаденията за ОФК “Левски Карлово” реализираха Борис Бисеров и Валентин Сливов

         Старши треньорът на отбора Красимир Манолов избра следният стартов състав на ОФК “Левски Карлово”:

         Цветан Тодоров – Никола Данчев, Янко Вълканов (капитан на отбора), Борис Бисеров, Боян Пенев - Иван Тилев, Ивелин Костов, Лъчезар Ангелов, Васил Стефанов - Валентин Сливов, Иван Чергев.

           През второто полувреме в игра влязоха и юношите Тодор Колев, Димо Георгиев, Данаил Цонков, Петър Тричков, Стоян Николаев и Никола Бистрашки.

140 години от „Страшното“ в Карлово

1214М
    Днес отбелязваме 140 години от най-жестокия ден в историята на град Карлово – „Страшното“. През лятото на 1877 година турска армия и башибозук нахлува в града и зверски убива над 800 души от най-елитното карловско население - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии. Сред тях са иконом Христо Попвасилев – създателят на девическото училище в Карлово, учителите Матю Татнилов, Атанас Маджаров, д-р Киро Попов – първият дипломиран лекар в града и много други. Директорът на Исторически музей  - Карлово Мария Деянова припомни пред присъстващите историята и жестоките събития от този период. Дни на кръв, сълзи и ужас. Историята е такава и трябва да се помни каквато е била и никога да не забравяме този трагичен период. 
    За почит на свидните карловски жертви пред гроба на загиналите, който се намира в двора на храм „Св. Николай“, отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на карловска духовна околия, отслужи заупокойна молитва и панихида. Пред гроба се преклониха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметът Стойо Карагенски, директорът на НМ „Васил Левски“ Дора Чаушева, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, общественици и граждани.

1213М

Литературен салон, посветен на Апостола

75k

       По случай 180 години от рождението на Васил Левски в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово се проведе литературен салон, организиран от НМ „Васил Левски“. Той бе открит от директора на НМ „Васил Левски“ – Дора Чаушева и заместник-кметовете на община Карлово – Антон Минев и Стойо Карагенски. В литературния салон участва проф. Пламен Павлов от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", който представи своята книга "Левски: Другото име на свободата". Според проф. Павлов  изписаните страници за него са хиляди, но и в днешно време той все още не е разгадан и разтълкуван, както не е бил разбран дори от своите най-близки съратници и съвременници. Професорът признава, че това не е изследователска книга, макар че в същото време тя има и много нови изследователски моменти. Не се чувства пряк специалист по българско възраждане, но пък както всеки българин и както всеки историк, благодарение на големия си пиетет към тази възрожденска епоха и към личността на Васил Левски, той е решил да издаде своя книга. В нея се спира на почти всички важни моменти от живота на Васил Левски, от неговата революционна дейност, от изграждането на комитетската мрежа, като се започне и от образованието дори – въпрос, по който проф. Павлов има свое мнение, че Васил Левски получава едно много добро завремето си образование. Той разглежда отношенията на младия Васил Кунчев с неговия вуйчо Хаджи Василий, за заминаването му от Войнягово за Северна Добруджа, Влашко, ивключването му в четата на Панайот Хитов. Има особено мнение за революционната организация, като сериозна военизирана организация. Всички комитети той разглежда като такава потенциална въоръжена организация за бъдещо въстание. 

       Втората книга която беше представена бе романът на Неда Антонова "Първият след. Походниците от националния поход „По стъпките на Апостола“ които също участваха в литературният салон представиха презентации, със снимков и видео материал от туристическия преход и техните преживявания.

Източник: НМ „Васил Левски“
76k