Община Карлово

Официален сайт

Завърши националния конкурс "Песенна палитра" 2018

1726g
       В националния конкурс за млади изпълнители „Песенна палитра“- 2018 г. участваха около 320 деца на възраст от 4 до 18 години, като някои от тях се изявиха индивидуално, а други с група. Тази година в конкурса взеха участие 37 вокални формации от цялата страна. Лошото време не провали участието на децата в конкурса и те успяха на Националния празник на България да зарадват карловци и гости със своите изпълнения.
     За подготовката и организацията се включиха над 50 души, сред които служители на Читалището, Общината, Военния клуб, младежи и ученици- всички доброволци,приятели...!
На тазгодишното издание всички изпълнения бяха на български език! Конкурсът завърши с галаконцерт и награждаване на 4 март. Специални гости на концерта бяха г-н Емил Христов- зам.-председател на Народното събрание и г-н Антон Минев – зам.-кмет на Община Карлово.
Сцената ни уважи Вензи и изпълни най- новата си песен пред препълнената зала на карловското читалище и изключително зарадва публиката! С песента „Българско дете“ ни поздрави и Жени Кринчева, която откри галаконцерта, а учениците от СУ “Васил Левски“ , с ръководител госпожа Даниела Тарапанова представиха танц, подготвен специално за този повод!
       Специална награда – плакет на Народното събрание бе официално връчена на Анита Илиева- организатор на конкурса, лично от г-н Емил Христов- зам.-председател на Народното събрание ,който пожела следващата година в конкурса да има и международно участие и си тръгна развълнуван от срещата с екипа и участниците.
      Жури в конкурса бяха утвърдени имена на музикалната сцена - Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, Румяна Иванова, Георги Янков и Нора Караиванова. Те оценяваха изпълнителите по нов метод с индивидуална оценъчна карта за всяко дете, като всяко изпълнение получи своята оценка по три критерия,с максимален брой точки 60. В залата, на информационно табло, всеки можеше да види своя резултат минути след своето изпълнение. Определено оценката на участници и ръководители към това нововъведение бе положителна!
      Диплом за принос във вокалното обучение и музикално-педагогическата дейност, както и за възпитанието и духовното развитие на децата на България получи и всеки вокален педагог- 51 учители от цялата страна, на които се дължи успеха на всички тези талантливи деца.
      Наградата на Кмета на Община Карлово отиде при един от тях- Милена Пеева, вокален педагог от град Добрич, която имаше много отличени с награди ученици на конкурса! Заместник кметът Антон Минев връчи наградата и с чувство на гордост, сподели, че конкурсът се е превърнал в своеобразен празник на българската песен, изпята на български език и пожела занапред „Песенна палитра” да се превърне в музикалното събитие на град Карлово.
Сертификат за благородство получиха всички,които подкрепиха тази детска музикална сцена.Текста гласи: „Да правиш добро за непознат е най-чистата проява на човечност и децата ни имат нужда от Вашия пример!“
Това са: Теодор Шойлеков - Председател на Общински съвет гр.Карлово
ЕЦ “Интерлетера“- Иглика Кирякова
Хотелски комплекс “ЯЕВ“- с.Соколица
Национален музей “Васил Левски“
Исторически музей - гр.Карлово
„Сатнет“- интернет доставчик
„Ситера 83“- гр.Сопот, фирма за ограждане
Веска Ненчева - народен представител от 44 народно събрание
Светлозар Янков - общински съветник от ВМРО
Валентина Макавеева - Книжарница „Офис актив 2009“
Станислав Богоев - р-нт „Карлово“ и клуб „Дахад“
Георги Алексиев - р-нт „Сачакъ“ и клуб „Бакарди“
Апостол Чолаков - infomedia.bg
Mагазин „Мода България“
Mагазин „Розалия“
Веселин Ангелов
Величка Люртова -фотограф
Пенка Николова - автор на логото на конкурса
Стефан Караиванов- праправнук на вуйчото на Левски
Българска роза АД
С медийното партньорство на „Карлово тв“ и „Диалог днес“
1727g

В Карлово честваме Националния празник 3-ти март

1463М
   Националният празник на Република България 3-ти март и 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство бе отбелязан на площад „20 юли” в Карлово. Тържествената церемония започна с химна на Република България, а военнослужещи от представителната рота при 61-ва Стрямска механизирана бригада издигнаха националния флаг.  
   Тържествено слово, по случай Националния празник, произнесе Председателят на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание генерал Константин Попов. „Всички ние знаем, че този ден е Денят на свободата, но всички ние знаем и че свобода насила не се дава. За тази свобода са се борили много, искали и жадували българите години наред, водени от своите възрожденци, от своите революционери – Раковски, Левски, Ботев, Бенковски и много други, които са ни вдъхновявали и казвали, че свободата е лично дело, че човек трябва да бъде свободен, да мисли и действа съгласно собствената си воля. Но не само това, че трябва да поискаш и свободата на другия“, каза ген. Попов, пред стотиците карловци и гости на град Карлово дошли на площад „20-ти юли“, за да отбележат Националния празник. 
   На тържественото честване на 3-ти март присъстваха д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, генерал Константин Попов Председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, Веска Ненчева - народен представител, Теодор Шойлеков - председател на Общински съвет Карлово, заместник-кметовете: Антон Минев, Стойо Карагенски, Данка Зидарова – Люртова, секретарят на община Карлово - Стефан Стефанов, общински съветници, кметове на населени места, граждани и гости на град Карлово. Официален гост на тържеството бе подполковник Алексей Бражник – пълномощник на военния, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия. 
   В празничната програма взеха участие: Симеон Алексиев актьор от Драматичен театър Пловдив, Вокална формация при НЧ „Васил Левски – 1861 г.”, Детски танцов състав при НЧ „Васил Левски – 1861 г.” Карлово и Йоан Пейчев, който рецитира стихотворението „Аз съм българче“. Граждани и самодейни колективи от община Карлово подкрепиха националната инициатива на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“ за „Пробуждане с хоро“ и подеха всенародно хоро. 
   В знак на признателност и почит към героизма на загиналите руски воини, бяха поднесени цветя пред паметника на генерал Павел Карцов – предводител на руския отряд, който преминава в най-лютата зима Стара планина през Троянския проход. Думи на признателност и поздрав по-случай днешния празник, отправи кметът д-р Емил Кабаиванов. 
   По повод Националния празник 3-ти март от името на община Карлово на гражданите бяха раздадени патриотични календари и мартеници. 
   Честването на Националния празник продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметници и паметни плочи на генерал Столетов в село Столетово, капитан Швейбуцки в село Христо Даново, генерал Карцов в село Кърнаре. В село Каравелово бяха пресъздадени събития от Освобождението и поднесени цветя пред къщата на Петко Комитов и опълченеца Стоян Минчев - Комитата.  
1464М
1465М
1466М

Празнична програма по случай Националния празник 3-ти март

1462M

  Заповядайте на 3-ти март, на площад "20-ти" юли в Карлово, за да отбележим заедно Националния празник на Република България! 
  Община Карлово е осигурила Патриотичен календар, посветен на 140 години от Освобождението на България и мартенички за присъстващите на празничната програма. 

Поздрав на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по повод Националния празник на Република България – 3 март

B533 

     Уважаеми дами и господа,
     Скъпи съграждани, братя и сестри българи,


     ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
     
     Днес е свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 140 г. след 5-вековно турско робство, България възкръсва за нов живот. 
     Това е денят за признателност към стотиците хиляди герои – руски войни и български опълченци, дали живота си за българската свобода.
   На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който  отбелязваме края на една война. Тази война за нас – българите е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за народа ни!
     Нашият град Карлово е родното място на десетки герои, дали живота си, за да я има днес България. Сигурен съм, че всички карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в града. Помнят най-страшния шест месечен период в историята на Карлово, който останалите живи наричат Страшното. Помнят как градът е бил опожарен. Помнят, че повече от 800 карловци загиват под ятагана или бесилката на османците в навечерието на Освобождението. Помнят саможертвата на най-свидния син на Майка България – Васил Левски.
     Скъпи съграждани,
     Нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Да бъдем смели. Да бъдем истински българи.
     Пожелавам ви здраве и благополучие. Бъдете свободни в делата и мислите си!
     ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО!
     ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!


     Д-р Емил Кабаиванов
     Кмет на община Карлово

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов спечели делото във ВАС срещу собственика на бившата Щампа в Карлово

1461M
  Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов спечели във Върховния административен съд административно дело №13311/2016 г. срещу „Булгарлизинг Бургас“ АД. ВАС потвърди Заповед №432 от 08.04.2015 г. на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, с която „Булгарлизинг Бургас“ АД, като собственик на комплекс от сгради – Първа текстилна фабрика на името на Евлогий Георгиев /Щампа/ е задължен: 1. Да обезопаси и сигнализира по подходящ начин зоната пред фасадата на сградата, за да се предотвратят инциденти; 2. Да се извърши консервация и реставрация на източната част на сградата, като предварително се извърши подробно архитектурно заснемане, фотодокументиране и проектна документация за консервационно-реставрационни и ремонтни работи и се представи за съгласуване в Министерството на културата; 3. Съгласно Закона за културно наследство, западната част на сградата, с цел демонтиране и последваща реконструкция по автентични данни на недвижимата културна ценност, да се изготви и представи в Министерство на културата графична, текстова и фотодокументация, достатъчна за изпълнението на реконструкцията в срок от 4 месеца. 
   В случай, че Заповедта на кмета не бъде изпълнена доброволно, община Карлово има право да предприеме всички допустими от закона действия за нейното изпълнение.