Община Карлово

Официален сайт

Община Карлово оказва пълно съдействие на учебна компания „ДЕНК“

B476

     Заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски покани в своя кабинет ученическия екип на учебна компания „ДЕНК“ от СУ „Васил Левски“, която спечели първо място в Световната седмица на предприемачеството, чийто официален домакин за страната е Джуниър Ачийвмънт България. Учениците представиха своята иновативна идея за създаване на мобилно приложение пред специалисти от различни отдели и бяха уверени от заместник-кмета, че ще получат пълна подкрепа и съдействие от страна на община Карлово.
     В учебната компания „ДЕНК“ от СУ „Васил Левски“ участват ученичките от 12-ти клас Виктория Спасова, Озода Мунавар, Денислава Колева, Айшен Бозали и Таня Василева. Тяхната идея е да разработят мобилно приложение под формата на игра, чрез което да се удовлетворят интересите на различни групи потребители в областта на туризма и да се провокира по-голям интерес към Карлово и региона.
     Община Карлово и Фондация Джуниър Ачийвмънт България подписаха споразумение за партньорство през месец януари 2017 г. Целта е ефективно сътрудничество между двете страни в процеса на обучение на младежите по предприемачество. В тази връзка община Карлово винаги ще подкрепя учебните компании от карловските училища и напълно ще съдейства за тяхното явяване на регионални, държавни и европейски състезания.

B477

СУ „Васил Левски“ се включи с инициативи в Световната седмица на предприемачеството

B475
     За поредна година СУ „Васил Левски“ се включва с инициативи в Световната седмица на предприемачеството, която тази година се провежда от 13 до 19 ноември. Официален домакин за страната на Световната седмица от нейния старт през 2008 г. е Джуниър Ачийвмънт България. Целта й е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение. Те вземат участие в дейности и събития, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, като генерират нови идеи и търсят нови пътища за развитие.
     В Иновационния лагер на 13.11.2017 г. взеха участие 30 ученика, разпределени в 5 екипа. Пет часа учениците работиха по казуса „Как искам да изглежда градът на моите мечти?“. Забавляваха се, спориха, обсъждаха, правиха снимки. От 14:15 часа екипите презентираха пред журито своите решения. Сред тях имаше много различни и интересни идеи – парк със забележителности и обсерватория, включване на млади хора в подкрепа на различни институции в града. Жури, в състав г-жа Мариана Манчева - директор на СУ „Васил Левски“, г-н Стойо Карагенски – заместник-кмет на Община Карлово, професор Марин Русев – Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и г-н Слави Джалъзов – началник отдел „Канцелария“, Община Карлово, определи за победители Учебна компания „ДЕНК“ и идеята им за разработване на приложение, чрез което да се удовлетворят интересите на различни групи потребители в областта на туризма и да се провокира по-голям интерес към Карлово и региона. На второ място се класира екипът на УК „Калиопа“ - изграждане на многофункционално младежко пространство, което да съдейства за задържането на младите хора в града ни. УК„Пандора“, която се класира на трето място, отново представи идеята си за превръщането на обектите на културното наследство в обществени пространства, в които се произвеждат социални ресурси, генерират се иновации и допринасят за постигането на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в съответствие с целите на стратегията „ЕС 2020“.
     Всички идеи показват отговорното отношение на учениците към нашия град и желанието им Карлово да става двигател на икономическа дейност, център на знания, средоточие на творчество и култура, място на общностно взаимодействие и социална интеграция.

    
     Източник: СУ „Васил Левски“

Завърши ремонтът на жп прелезите между град Карлово и село Дъбене

B473

Завърши ремонтът на железните прелези на жп км. 55+437 и км. 57+567 в междугарие Баня – Карлово по 82-ра жп линия, между населените места село Дъбене и град Карлово на автомобилен път ІV-64 -204 община Карлово. 

B474

В Карлово се проведе втората среща, свързана с българското европредседателство и избора на Пловдив за европейска столица на културата по проект на Областна администрация – Пловдив

B472

     На 10 ноември, в заседателната зала на община Карлово, се проведе втората информационна среща по проекта на Областна администрация - Пловдив – „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследствоо 2018 към предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на култутата през 2019 г.” На събитието присъстваха двама от зам.- областните управители на област Пловдив – г-жа Евелина Апостолова и г-н Петър Петров, зам.-кметовете на община Карлово – Антон Минев и Стойо Карагенски, председателят на Общински съвет Карлово – Теодор Шойлеков, общински съветници, кметове, читалищни дейци, учители и общественици.
     Срещата откри зам.-областният управител г-жа Евелина Апостолова. В приветствието си, тя подчерта, че като равнопоставени членове на ЕС, ние не трябва да имаме само очаквания, че жиивотът ни автоматично ще стане по-добър, но имаме и ангажименти към европейското семейство, които трябва да изпълним в името на единна и икономически силна и развита Европа.
     Приветствие към гостите, като представител на общината-домакин, поднесе и зам.-кметът на град Карлово – Антон Минев. Той изтъкна, че по-малките общини от областта също имат какво да покажат в различни области на обществения живот и че има редица интересни изяви, с които общината да се представи на предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на културата.
    Представянето на проекта започна с кратък анимационен филм - „Десет години България в ЕС” и включваше четири мултимедийни презентации.
     Първата презентация пред гостите направи ръководителят на проекта, началникът на отдел „Координация и европейска интеграция” – г-жа Снежана Александрова. Тя разясни на присъстващите, че поредицата от информационни срещи се провеждат по инициатива на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организират от Областна администрация – Пловдив, както и че проявите са част дейностите по провеждане на комуникационните инициативи от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017г.
     В презентацията си, на тема „Българско председателство на Съвета на ЕС, 01. януари-30 юни 2018 г.”, г-жа Александрова представи информация, посветена на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и приоритетите на страната ни при председателството на Съвета на ЕС.
     На информационната среща бяха представени още три презентации. Първата, на тема „2018 –от Европейска година на културното наследство, Европа за култура”, беше представена от г-н Красимир Лойков от Европейски информационен център „Европа директно”, Център „Образование за демокрация”.
     Презентацията на гл. асистент д-р Стоян Антонов от ПУ „Паисий Хилендарски”, беше на тема „Еврпейскатата година на културното наследство, Регионални оптики”, а Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019“, представи темата „Път към Пловдив”.След края на презентацията си, представителите на
Фондация „Пловдив 2019“, обявиха отворена покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Те подчертаха, че поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, а срокът за кандидатстване е от 1-ви ноември 2017 до 31-ви януари. Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването могат да се видят на: http://plovdiv2019.eu/
     Следващата информационна среща ще се проведе на 17.11.2017 г. в гр. Стамболийски.