Община Карлово

Официален сайт

Отбелязваме 140 години от Освобождението на Карлово

B516 

     Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на Карлово. На 08.01.1878 г. след успешно преминаване на Стара планина в района на Троянския балкан, при изключително тежки зимни условия, руските войски, предвождани от генерал Павел Карцов, навлизат в Карловското поле и освобождават града от петвековно робство.
     Тържественото отбелязване на тази бележита дата за Карлово започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Пулевата къща, където преди 140 години отсяда ген. Карцов със своя щаб. Слово за паметния ден от 1878 г. произнесе директорът на Исторически музей Карлово – Мария Деянова. С военен церемониал, химна на Република България, изпълнен от военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада и шествие по ул. „Васил Левски“и ул. „Ген. Карцов“ продължи празничното отбелязване на Освобождението на града.
    Пред паметника на ген. Карцов в Карлово полковник от резерва, доц. д-р Петър Ненков произнесе тържествено и емоционално слово и поздрави всички карловци с празника.
    Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Веска Ненчева – народен представител от 44-тото Народно събрание, Алексей Новосьолов – съветник по културните въпроси от посолството на Руската Федерация, Теодор Шойлеков – председател на ОбС Карлово, Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Стойо Карагенски – заместник-кметове на община Карлово, Стефан Стефанов – секретар на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йроданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници от ОбС Карлово, кметове на населени места, директори на училища и музеи, ученици и много жители на града.
 
B518 


B519

Традиционен ритуал «КЪПАНАК» в Сушица

1690g       Четири млади булки бяха окъпани от своите кумове с изворна вода на чешмата на площада в  квартал Сушица. Кметът д-р Емил Кабаиванов подари на булките икони с лика на Богородица, която да  закриля тях и семействата им.
      На събитието присъстваха народните представители Веска Ненчева и Виолета Желева, Антон Минев зам.-кмет на община Карлово, общински съветници, граждани.
    Ритуалът датира от незапомнени времена,  изпълнява се за здраве и плодородие на младите жени. Той е уникален и се провежда всяка година. Във водата влиза само тази, която предната година е минала под венчило. Колкото и да е студено, нито една булка до днес не се е разболяла. Оркестър от самодейци води всяка една от булките до чешмата. Съгласно традицията жените не трябва да се засичат на чешмата, а ако това стане, трябва да си разменят железни пари, без да си ги подават от ръка на ръка. След това във водата влизат всички именници. 
1691g

Д-р Емил Кабаиванов в Калофер: „Няма как да наречем себе си родолюбци и българи, ако в нашите сърца не са стиховете на Ботев“

1397
      По повод 170 години от рождението на Христо Ботев в неговия роден град Калофер се състоя тържествен митинг-поклонение. „Няма как да наричаме себе си родолюбци и българи, ако в нашите сърца не са стиховете на Ботев. Ако поколения след Освобождението не са търсили оня вълшебен, чист като калоферския, балкански въздух стих и ефирен като него: „Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред мемориален комплекс „Христо Ботев“ в центъра на Калофер. В речта си той подчерта, колко значима личност, не само за България, но и за световното наследство е гениалният поет, след като на колоните на Сорбоната, на сградата на Обединените нации в Ню Йорк са изписани неговите забележителни стихове. „Най-важното нещо е Ботев, неговото дело и неговите пламенни стихове да са в нашите сърца. Това е истински важното и то ще бъде такова, докато нашите очи гледат и виждат величествения калоферски Балкан и красотите на майка България. Поклон пред живота и делото на великия Ботев. Памет вечна на духовното наследство, което той ни завеща.“, каза още кметът и предостави думата за тържествено слово на председателя на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание генерал Константин Попов. 
   „Ботев е велик поет, но не само, той е поет от човещина, но не само, той е революционер от човещина. Защото той иска, той воюва, той не е само лек, той не е само скалпел, той е меч, който сочи напред, сочи ни бъдещето, иска и води, защото има идеал. Свободата е целта, която трябва да преследваме. Затова Ботев вдъхновява всички, затова той води, затова той е знаме“, каза генерал Константин Попов в тържественото си слово. 
   Днес стотици граждани и гости на Калофер се преклониха пред гениалния поет и революционер. Тържеството започна от двора на НМ „Христо Ботев“, с военен ритуал и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Венци и цветя на признателност поднесоха официални лица, държавни институции, кметът на Калофер, кметове на общини, политически партии и организации, културни и просветни институции, признателни граждани. 
   По повод 170 години от рождението на Христо Ботев, 2018 година ще бъде година на Ботев, това обяви на 5 януари в Калофер председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя бе официален гост на тържественото събрание-концерт в НЧ „Христо Ботев – 1869“. 

1399

1398

1400

Илия Ганев улови Кръста на Богоявление в Карлово

      1688g
       Йордановден в Карлово започна с празнична света литургия в храм „Св.Николай” и храм „Св.Богородица”.
      По традиция бяха осветени бойното знаме на 61-ва Стрямяска механизирана бригада и знамената на военно-патриотичните организации.
    15 мъже и момчета се включиха в ритуала за спасяване на Кръста на празника Богоявление в Карлово. Илия Ганев военнослужащ в 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово извади Кръста от ледените води на Стара река при Желязков мост. Здраве, благоденствие и мир -  пожела на жителите на Розовата долина Илия Ганев. 
      Д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово поздрави Илия, дари го с иконата на „Св.Георги Победоносец” и парична сума.
      Празничият водосвет за благословеност и здраве извършиха духовници от Карловска духовна околия. 
1689g

Министър Ивайло Московски: Христо Ботев е една от най-почитаните личности в българската филателия, с повече от 25 издадени пощенски марки

1686g
           Сто и седемдесет годишнината от рождението на Христо Ботев бе отбелязана днес с валидиране на пощенска карта. Печатът на изданието бе поставен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кмета на София Йорданка Фандъкова,  председателя на Общонародната фондация „Христо Ботйов“ Боян Ботйов и художника на проекта Стоян Дечев.
      „Христо Ботев е една от най-почитаните личности в българската филателия, с повече от 25 издадени пощенски марки. В годината на председателството на България на Съвета на Европейския съюз, със събития като днешното валидиране, изпращаме послание за нашите национални ценности“, заяви министър Ивайло Московски.
     Картата има и колекционерска стойност, тъй като пресъздава за първи път портрет на Христо Ботев, нарисуван от известния български художник Александър Поплилов.

Източник: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията 

1685g