Община Карлово

Официален сайт

    1194М
    В Исторически музей Карлово откриха фото-документална изложба „Съратници на Васил Левски от Карлово“, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски, 180 години от рождението на Теофан Райнов и 170 години от рождението на Васил Караиванов. 
   В изложбата са показани оригинални фотографии на съратници и дейци, помагали в дейността на Апостола в Карлово, които се съхраняват във фонда на Историческия музея. Някои от снимките се показват за първи път пред публика, което прави изложбата изключително интересна. 
   Родният град винаги е имал специално място в сърцето на Васил Левски и важна роля в системата на Вътрешната революционна организация, изградена от него. В изложбата присъстват фотоси на едни от най-близките му и верни съмишленици, които с риск за живота си, са подпомагали неговата дейност, укривали, сътрудничели, споделяли великите му идеи за свобода и за бъдещето на България. Времето не е пощадило много от автентичните свидетелства за тези хора и делата им, но и малкото съхранено за тях е показателно за жизнено важния революционен кипеж и устрем към нов свободен и по-добър живот. 
   Изложбата беше открита от директора на Историческия музей – Мария Деянова. На откриването присъстваха: заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски, директорът на Национален музей „Васил Левски“ – Дора Чаушева, председателят на карловския комитет „Васил Левски“ – Златан Тодоров и негови членове, директорът на Общинска библиотека – Карлово Мирослав Колев, Стефан Караиванов – потомък на Васил Караиванов – братовчед и съратник на Апостола, общински съветници и граждани.

1195М

1196М