Община Карлово

Официален сайт

Интерактивна табела посветена на Васил Левски поставиха на детска площадка в с. Куртово

1434М
   Сирни Заговезни в село Куртово започна с преклонение пред подвига на великия Апостол на свободата – Васил Левски и отбелязване на 145-та годишнина от неговата гибел. В негова чест, с тематичен рецитал от деца, бе открита интерактивна табела, посветена на живота и делото му. Около портрета на Левски са наредени в хронологичен ред въртящи се кубчета, на които от едната страна са изписани годините, а от другата е изписано какви събития  са се случили през тази година. Табелата е изработена  по проект „По стъпките на Апостола“, спечелен от читалище „Пробуда-1933“ и финансиран от сдружение „Платформа Агора“. Табелата, посветена на Левски е поставена на детската площадка, за да може децата играейки да учат и помнят какво е сторил този велик българин, посветил живота си на нашата свобода. 
   Празникът „Старчовден“ продължи с вихрените танци на гостуващите кукерски състави от НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Баня и НЧ „Просвета“ село Соколица, които със страховити маски и звън на хлопки и чанове прогониха злите сили от селото и пожелаха здраве и берекет на жителите. Самодейците от гр. Баня бяха подготвили богата програма от песни и танци, с които обраха овациите на публиката. 
   Маскираните деца дефилираха пред публиката и представиха своите карнавални костюми. Всички деца получиха награди, осигурени от читалището.  Георги Гъделев, кукловод, зарадва деца и възрастни с представление на кукли на конци, които оживяваха, пееха и танцуваха под ръководството на сръчните му ръце. 
   Екипът на кметството и читалището в село Куртово поискаха прошка от всички жители на селото за сторените волни и неволни грешки през изминалата година и обещаха да работят още по-сплотено и целенасочено за облагородяване на селото и превръщането му в привлекателно място за живеене. 
   На празника имаше много музика, песни, танци и добро настроение!
Източник:НЧ „Пробуда – 1933“ с. Куртово

1435М

1436М

Възпоменателен митинг-поклонение по повод 145-годишнина от гибелта на Васил Левски

B529 

     Днес, на 19 февруари, в Карлово се състоя възпоменателен митинг-поклонение по повод 145-годишнина от гибелта на Васил Левски. Паметният ден започна с панихида в памет на Апостола, която бе отслужена в храм „Света Богородица“ от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений – първи викарий на Пловдивския митрополит.
     На площад „Васил Левски“ се състоя официална церемония, с участието на военен духов оркестър и роти почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Одата „Левски“, написана от Иван Вазов, рецитира актьорът Ивайло Христов. Квартет „Армейска песен“ изпълни песента „Обесването на Васил Левски“. Своето есе „Апостолът – има ли го днес?“, отличено в конкурса за лична творба, посветена на Васил Левски, който се организира от СУ „Васил Левски“, представи Елена Генчева от XI а клас. В знак на признателност към безсмъртното дело на Апостола на Българската свобода бяха поднесени венци, гирлянд на славата и цветя. Честването продължи с шествие до родния дом на Васил Левски, където с кратка програма тържествено бе отбелязана и 140-годишнина от смъртта на майката на Апостола – Гина Кунчева.
    На възпоменателния митинг-поклонение присъстваха: Красимир Каракачанов - заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на Отбраната, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, народните представители Корнелия Нинова и Веска Ненчева, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, генерал-лейтенант Пламен Атанасов - заместник-началник на Отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Евелина Апостолова - заместник-областен управител на област Пловдив, професор Иван Гаврилов – дарител и носител на Наградата на Карлово за 2015 година, Дора Чаушева – директор на Национален музей “Васил Левски, Мариана Манчева – директор на средно училище “Васил Левски” - носител на Наградата на Карлово за 2012 година, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.
 B530

Заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на церемонията по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово

1431M
    Заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Васил Левски на площад „Васил Левски“ в Карлово.  
   „Посветил съм себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля“, тези думи изникват в нашето съзнание винаги, когато мислим за Апостола. А днес, 145 години от неговата героична смърт, Апостола ни е нужен. Нужен ни е не по-малко, отколкото беше нужен на нашите предци, не по-малко нужен ще бъде и на поколенията след нас“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. На Сирни заговезни, пред паметника на Васил Левски, кметът се обърна към съгражданите си: „Днес ние, като граждани на Република България, като карловци и като родолюбци, трябва да поискаме прошка от Апостола и от героите, дали живота си за националното освобождение. Да им поискаме прошка, защото не сме на висотата на техния възрожденски морал. Защото често приемаме свободата като даденост. Защото не сме готови да правим саможертвата, която те направиха за свободата на България“, бяха част от встъпителните думи на кмета, след което той предостави думата за слово на заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Преди 145 години, на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за който никой и приживе и 145 години след смъртта му не си позволи да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятат за светец Васил Иванов Кунчев – Васил Левски“, каза министър Каракачанов пред стотиците граждани, дошли да се поклонят пред саможертвата на Апостола. 
    Във възпоменателния митинг-поклонение участваха представителни роти и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Мъжка вокална група „Сопот“. Честването завърши с илюминации, които озариха площад „Васил Левски“ под звуците на „Ботев марш“. 
   На официалната церемония по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово присъстваха: Красимир Каракачанов – заместник министър-председател и министър на отбраната, народни представители от 44-то Народно събрание, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, Стефан Балабанов – заместник-министър на вътрешните работи, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Георги С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, старши комисар Атанас Илков – директор на ОД на МВР Пловдив, Весела Караиванова - подуправител на НОИ, Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, Розалин Петков – заместник-кмет на община Пловдив, Цветан Георгиев – заместник-кмет на община Ловеч, Дора Чаушева - директор на НМ „Васил Левски“, Мариана Манчева – директор на СУ „Васил Левски“, общински съветници, кметове на общини и населени места, признателни граждани.

1430M

1432M

1433M

,, За тебе, Апостоле"-спектакъл на ДГ ,,Първи юни" - град Карлово

114k


       В навечерието на честванията по повод 145 години от гибелта на най-свидния син на България – Васил Левски, децата от подготвителна група ,,Пъргави кончета" на ДГ ,,Първи юни"Карлово изнесоха в експозиционната зала на Национален музей ,,Васил Левски" спектакъл под наслов ,,За тебе, Апостоле".
      Бъдещите първокласници пресъздадоха сцени от живота на Апостола, и под силни аплодисменти трогнаха до сълзи учители и родители, които бяха препълнили залата.
     ,,Изключително много се гордея с вас, с това което показахте днес пред нас - Вашите учители, пред Вашите родителии пред обществеността на любимия ни град Карлово. Благодаря Ви за това, че толкова много сте научили за Апостола, за духа, който носите в себе си, за това че видяхме пламъчетата в очите ви, докато рецитирахте стихове, пяхте за него и изричахте неговите думи“, каза директорът на градината г-жа Ваня Христова. 
       Децата подготвят спектакъла от началото на годината под ръководството на старши учители Марина Караманска и Цветанка Варчева, музикален ръководител Татяна Николова, хореограф Галя Проданова.

112k   113k

115k

Златна значка с образа на Васил Левски за проф. Пламен Павлов

1426М
   Историкът, преподавател във Великотърновския университет и автор на книгата  „Левски: Другото име на свободата“ проф. Пламен Павлов получи златна значка с образа на Апостола от заместник-кметът на община Карлово Антон Минев. Професор Павлов представи своята творба пред карловската общественост в зала „Васил Караиванов“. „Много съм щастлив да бъда отново тук в Карлово“, каза професорът и благодари за поканата да бъде гост в града на Апостола. 
   „Истината е, че Васил Левски не е обикновен човек и това е разбрано от неговите съвременници. Няма втори Левски на света, той ще си остане една уникална личност сега и в годините напред“, каза проф. Павлов. На страниците на своята книга той очертава няколко основни характеристики от личността на Апостола, които повлияват върху живота му. Левски е патриот, за което голяма роля има това, че е роден в Карлово - град, в който се раждат и живеят редица големи български възрожденци. Той е бил военен, отличен стратег и организатор без аналог в нашата история, както и добре образован човек. Със своето духовно начало, като дякон, през учителстването му в с. Войнягово, до неговите забележителни мисли и писма, които пише по време на цялата си дейност, той ни показва своята богата душевност. „Левски е човекът, който трасира пътя на България към бъдещето“, каза в заключение проф. Пламен Павлов. 
  На представянето на книгата присъстваха заместник-кметовете Антон Минев, Стойо Карагенски и секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, зам.-председателят на Общинския съвет Анастасия Чолакова, директорите на НМ „Васил Левски“ – Дора Чаушева и Исторически музей Карлово – Мария Деянова, подполковник Бойко Грошев, общински съветници, карловски учители и общественици, граждани. 
  Представянето на книгата „Левски: Другото име на свободата“ е част от програмата по повод честването на 145 години от гибелта на Апостола, организирана от община Карлово със съдействието на НМ „Васил Левски“, 61-ва Стрямска механизирана бригада, НЧ „Васил Левски – 1861“ и фондация „Васил Левски“.

1427М

1428М

1429М